Більше третини українців (38%) вважають, що російську літературу не варто вивчати в школах, свідчить опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Найбільше така думка поширена на заході України, а найменше – на півдні. Популярною залишається опція «не відмовлятися від авторів, твори яких вважають світовою класикою» (її обрали близько 28%).

Водночас прихильниками того, щоби вивчати творчість російських авторів, як і раніше, виступають лише 7% опитаних. Чим молодші опитані, тим частіше вони не хотіли би бачити російських авторів у шкільній програмі.

Ставлення українців до російського і російськомовного культурного продукту

41% українців зізналися, що до повномасштабного вторгнення часто споживали російський культурний продукт. Ще близько 45% споживали його, але вкрай рідко. Лише близько 10% респондентів сказали, що практично не цікавилися російським культурним продуктом.

Продовження споживання культурного продукту РФ після початку повномасштабної війни українці здебільшого називають «силою звички». Натомість майже 13% не бачать у цьому проблеми, бо «культура має бути поза політикою».

Крім того, більше половини опитаних (53%) вважають, що українцям недоречно створювати російськомовний культурний продукт.

Вживання української і російської мови

71% респондентів сказали, що вживають українську мову в повсякденному житті. У 2021 році таких було 64%. Натомість рівень вживання російської знизився на майже 10%.

Зросла також кількість тих, хто вважає українську мову рідною: у 2021 році таких було 77%, а у 2022 році – 87%. Але частина опитаних, яка вважає українську рідною, вдома здебільшого спілкується російською.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Булгаков і Гоголь: у Міносвіти пояснювали, твори яких письменників залишать у шкільній програмі. Також із підручників приберуть твір Льва Толстого «Війна і мир».


Близько 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких повʼязані з СРСР або Росією, свідчать результати ще одного опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі