Музейний фонд в Україні почали цифровізувати. 12 музеїв уже тестують електронні системи реєстру, повідомляють у Мінкульті.

Це музеї різного профілю – історичні, природничі, археологічні, художні. Після того, як етап тестування завершать, а результати проаналізують і доопрацюють систему, там мають зареєструватися всі установи, які зберігають предмети Музейного фонду. Це дозволить відмовитися від паперового обліку.

Крім даних про збереження музейних предметів, у системі будуть дані про їхню реставрацію, перевезення або втрату. Реєстр взаємодіятиме з державними й міжнародними системами й сервісами, що спростить отримання дозволів на вивіз культурних цінностей і дозволить інтегруватися в мистецьку спільноту Європи.

Наразі державна частина Музейного фонду України налічує понад 12 мільйонів обʼєктів. З початком повномасштабної війни потреба в диджиталізації музейних ресурсів України стала нагальною, бо, крім руйнування експонатів і музеїв, втрачається облікова документація, зазначають у Мінкульті.

Проєкт реалізує Представництво Фонду міжнародної солідарності в Україні за допомогою фінансування канцелярії Польщі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні мають створити цифрову платформу з управління культурною спадщиною спільно з ЮНЕСКО. Спадщина ділитиметься на рухому, як-от музейні колекції, і нерухому, тобто памʼятки архітектури й історії.


У березні Міністерство культури й ГО «Регіональний центр прав людини» створили платформу, де можна повідомляти про пошкодження й руйнування культурних пам’яток внаслідок вторгнення РФ в Україну.

У жовтні Міністерство культури й Держмистецтв разом із волонтерами запустили платформу адресної допомоги закладам культури.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі