«Довженко-Центр» оцифрував 8-хвилинний мультфільм про біологічну зброю «Марс XX», який досі вважався втраченим, пише DTF Magazine.

Це стрічка 1969 року, яка зображає історію безумного вченого-винахідника нової зброї масового ураження. За сюжетом, він пропонує її для застосування Марсові – давньоримському богу війни.

У «Довженко-Центрі» пояснюють, що цей фільм – політична сатира й протест проти створення біологічної зброї.

Над картиною працювали сценаристка Ірина Гурвич і художник-постановник Генріх Уманський. Візуальне рішення нагадує роботи німецьких експресіоністів 20-х років, а насамперед – стрічку «Кабінет доктора Каліґарі» Роберта Віне.

«Там також головним героєм був божевільний учений, а події розгорталися у викривлених декораціях, які підкреслювали стан безумства», – підкреслюють у фільмофонді.

Кадр із фільму «Марс XX». На фото – «безумний учений», який створив біологічну зброю

DTF Magazine пише, що в «Довженко-Центрі» знайшли цю роботу, створюючи програму для серії кіносеансів «Дивне, химерне, фантастичне». Плівка зберігалась у належній якості, а тому її вдалося якісно відсканувати.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

2 листопада 2022 року Держкіно призначило тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-центру», а Олену Гончарук відсторонило від її посади за «неналежне виконання обовʼязків».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі