Петиція з вимогою заборонити громадянам Росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні набрала необхідні 25 тисяч голосів, тепер її мають розглянути в Офісі Президента.

Звернення викладене від імені «творчої спільноти: акторів кіно й театру, продюсерів, режисерів й інших представників культурного сектору».

Вимоги петиції такі:

  • заборонити громадянам РФ працювати у сфері кінематографії, телебачення, радіомовлення, театру, та культури в Україні загалом;
  • заборонити трансляцію фільмів, серіалів і будь якого-іншого візуального контенту за участі росіян або створеного в РФ на українських телеканалах;
  • обмежити поширення російських книг, вистав і будь-яких інших художніх робіт на території України.

Також автори петиції наголошують, що необхідно збільшувати обсяг українського контенту на телебаченні, у театрах, на радіо й у сфері кінематографу.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У липні Верховна Рада проголосувала за закон, який забороняє російську музику в українських медіа та громадському просторі на період звільнення всіх окупованих українських територій та припинення агресії з боку РФ. Йдеться про радіо, телебачення, розважальні заклади, громадський транспорт (комунальних та приватних перевізників), заклади освіти, готелі та ресторани, кінотеатри та інші громадські простори. Також, згідно з законом, на телебаченні та радіо українські пісні мають становити не менше як 40% всього контенту, поширеного за добу (раніше це було 35%).

Також улітку в Україні прийняли закон про заборону імпорту книг з росії, білорусі та тимчасово окупованих територій. Крім того, цей закон встановлює, що книги в Україні мають видавати та розповсюджувати державною мовою або мовами корінних народів України й офіційними мовами ЄС (російської у цих списках немає).


Більш як 40% українців перестали дивитися російські серіали та слухати російську музику. Загалом майже 60% українців не слухали російську музику протягом пів року від 24 лютого, ця цифра зросла майже вп’ятеро від початку повномасштабної війни. Водночас чверть опитаних продовжила споживати російський контент як і раніше.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі