Шість українських митців, які анонімно працювали в Херсоні під час окупації, розповіли The Guardian про те, як живуть українці під загрозою арешту, допитів і постійних обшуків.

Художники, фотографи й театральні режисери утворили «секретне товариство митців Херсона» й таємно зустрічалися в підвалі окупованого міста. Куратором резиденції стала мисткиня Юлія Манукян (Alisa Gott).

Малюнок Marka Royal «Неможливо лишитися/поїхати»

За час перебування під окупацією вони створили десятки робіт, зокрема: театральні вистави, перформанси, відеороботи й малюнки. Коли стало занадто небезпечно зустрічатися наживо, митці продовжили працювати поодинці.

Художник Zhuk, який творить у жанрі наївного мистецтва, почав створювати роботу «Небажаний гість», а через декілька годин після звільнення Бучі створив постер про Путіна.

Робота митця Zhuk, який творить під псевдонімом

Художниця Marka Royal, яка працювала в окупованому селі поблизу Херсона, написала артщоденник Z-Notes of Mrs Solodukha. «Як можна малювати, коли ти чуєш вибухи? [...] Я не можу вдавати, ніби війна відбувається деінде. Маєш документувати свій досвід на папері», – пояснює вона.

Ще одна художниця товариства Persiphona, як пише The Guardian, уникає у своїх роботах прямих зображень звірств російських окупантів. Натомість вона малює маріупольців, які збирають сніг, щоби розтопити його й пити замість води, російського солдата, який забирає в українки золоту сережку, а також відрізану руку, яка тримає російського прапора.

Фотографка Лі Білецька, яка наразі перебуває в Києві, займалася створенням серії портретів жінок і дівчат, які живуть під окупацією. Зараз вона працює над документалкою «Жінки в окупації».

Одна з робіт Лі Білецької про жінок в окупації

Ілюстраторка дитячих книжок Mona створила «серію малюнків, які відображають її внутрішній стан», а також відео під назвою I Want to Scream («Я хочу кричати»). В Одесі вона створила картини, присвячені трьом поколінням жінок, яких убивають російські ракети.

Драматург і кінокритик Артур Сумароков після 45 днів окупації створив дві частини пʼєси «Полон». «[Бути в полоні] значить перестати боятися смерті», – підкреслив він, цитує The Guardian.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Херсоні окупанти переробили дизайнерський «Сільпо» на магазин російської мережі. Дизайн інтер’єру «Сільпо» був присвячений українським митцям-аматорам, а головним натхненням була творчість художниці Поліни Райко, яка народилася в Херсонській області.

Також ми поспілкувалися з хлопцем, який три тижні прожив в окупованому Херсоні, виходив на мітинги, але врешті виїхав з міста до села Херсонської області, що також опинилося під окупацією.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Marka Royal