В Україні з 16 липня усі сайти та програмне забезпечення на приладах повинні мати українську версію й українськомовний інтерфейс – почали діяти нові норми «мовного закону».

Інтернет-ресурси повинні мати стартову сторінку українською мовою, яка для українських користувачів відкриватиметься за замовчуванням. Це стосується сайтів, сторінок у соцмережах (зокрема, каналів у YouTube та Telegram), які належать органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям державної і комунальної форми власності, ЗМІ, зареєстрованим в Україні, а також будь-яким суб'єктам господарювання, які реалізують товари та послуги в Україні.

Версія державною мовою повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії сайтів та сторінок.

Якщо йдеться про інтернет-представництво іноземної компанії, його українськомовна версія може мати менший обсяг інформації, ніж основна, але достатній для того, щоб користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності компанії.

Ці норми не поширюються на ЗМІ, які публікують матеріали винятково кримськотатарською, англійською, іншими мовами корінних народів України або офіційними мовами Європейського Союзу.

Також, згідно з новими нормами, будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму, повинен бути «локалізований» для реалізації в Україні, тобто на ньому має бути українськомовний інтерфейс. Це стосується техніки, зокрема, побутової, та будь-яких інших пристроїв, машин.

Із 16 липня уповноважений із захисту державної мови також зможе накладати штрафи на представників органів державної влади та місцевого самоврядування, працівників компаній, які порушуватимуть закон. Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 гривень, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладатимуть штраф від 8500 до 11 900 гривень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Верховна Рада ухвалила закон про державну мову у 2019 році.

З 16 січня 2021 року набула чинності норма закону, згідно з якою в ресторанах, кафе, кав’ярнях, аптеках, заправках та інших підприємствах клієнтів мають обслуговувати українською мовою.

Із 16 липня 2021 року українська мова стала обовʼязковою для концертів, вистав, екскурсій, фільмів і серіалів на телебаченні.

Від 16 січня 2022 року всі загальноукраїнські та регіональні друковані засоби масової інформації повинні видаватися державною мовою.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі