Депутати Верховної Ради проголосували за законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у другому читанні. Детальніше про закон – в експлейнері The Village Україна.

«За» проголосувало 278 депутатів.  Закон передбачає, що єдиною державною мовою є українська і її повинні знати усі громадяни України та ті, хто хоче ним стати. 

Використовувати українську мову, зокрема, мають держслужбовці, також у медичних та освітніх закладах та у судах. Усі засідання у державних органах мають проводитись українською мовою. 

Українську, за законом, повинні використовувати у державному та комунальних секторах, у сфері обслуговування, у підписах та маркуванні товарів і послуг.

Державна мова стає обов'язковою у театральних виставах і дубляжі кіно, на телебаченні, у онлайн та друкованих ЗМІ (українська версія має бути не меншою, ніж іноземна), а також у рекламі.

Водночас, закон не зобов'язує використовувати українську мову у особистому спілкуванні чи релігійних обрядах. 

За «публічне приниження та зневагу до державної мови» передбачена кримінальна відповідальність: від штрафу у 850 гривень до позбавлення волі на строк до трьох років.


У першому читанні закон про мову прийняли у жовтні 2018 року. Після цього до законопроекту внесли понад тисячу поправок. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі