Сербська мисткиня Марина Абрамович відкриє «Кристальну стіну плачу» під час церемонії, присвяченої 80 роковинам розстрілів у Бабиному Яру, повідомляє Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

Захід відбудеться 6 жовтня на території Бабиного Яру.

«Голокост змінив історію людства назавжди. Всі ми емоційно вражені цією трагедією. Коли я усвідомлювала свій внесок у проєкт, пов’язаний із темою Бабиного Яру, для мене були важливими три речі. По-перше, об’єкт не повинен бути лише скульптурою. По-друге, він має бути інтерактивним. По-третє, об’єкт не може бути лише відбиттям минулого, а повинен нести послання в майбутнє», – заявила Марина Абрамович.

«Кристальна стіна плачу» – меморіальний об’єкт, що складатиметься із 75 кварцових блоків. Одночасно його зможуть відвідати 25 людей. Для інсталяції обрали кварц, оскільки його кристали містять антрацит – найпоширеніший різновид вугілля в Україні.

Візуалізація «Кристальної стіни плачу». Джерело: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»

Також під час церемонії відкриють «Курган пам'яті» – музейний простір, який відтворює історію трагедії Бабиного Яру з допомогою 3D-моделювання. Його форма нагадуватиме кургани.


У 2019 році журі міжнародного архітектурного конкурсу обрали найкращий проєкт майбутнього Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Центр стане водночас місцем пам’яті, музеєм і платформою для досліджень, публічних дискусій і рефлексії трагедії.

Редакція The Village Україна поспілкувалася з генеральним директором майбутнього меморіального центру Максимом Яковером – про співпрацю із Хржановським, презентацію концепції проєкту та пропозицію перейменування станції метро «Дорогожичі» на «Бабин Яр».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та зображення: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»