Голова наглядової ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак іде з посади, повідомляють на сайті державної установи.

За інформацією УКФ, це сталося «з огляду на ситуацію, що склалася, і власну громадську позицію про самовідведення чинної Наглядової ради Українського культурного фонду».

Також заяву на звільнення з посади члена наглядової ради подала директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва.

Якщо самовідведення членів ради триватиме, можуть запустити переобрання всього її складу. Це відбуватиметься згідно із Законом України «Про Український культурний фонд». Відповідно до нього, двох кандидатів має подати Міністерство культури та інформаційної політики, двох – Офіс Президента, двох – громадські організації, двох – заклади культури.

Голову обиратимуть із запропонованих нових кандидатур оновленим складом Наглядової ради УКФ.


У травні 2021 року компанії й організації культурного сектору підписали листа президенту Володимиру Зеленському, прем’єру Денису Шмигалю та міністру культури Олександру Ткаченку з проханням втрутитися в ситуацію, яка утворилася з відбором проєктів на отримання грантів Українського культурного фонду.

У листі повідомляють, що наглядова рада УКФ у травні 2021 року змінила результати незалежної експертизи та вирішила не підтримувати значну частину проєктів, які пройшли попередні стадії відбору й посіли високі місця в рейтингу. Натомість вона вирішила профінансувати проєкти, що за рішенням експертних рад мають меншу кількість балів і займають нижчі місця в рейтингу.

Лист підписали майже 50 компаній, організації чи окремих людей, що були учасниками відбору на отримання грантів УКФ. Серед них – Національний центр Олександра Довженка, театр «Золоті ворота», Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра, Мистецький арсенал, «Артхаус Трафік».

УКФ – державна установа, заснована у 2017 році з метою фінансової підтримки культурних проєктів. Основна функція фонду – аналіз грантових заявок, фінансування культурних проєктів і моніторинг їхнього виконання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Wikimedia Commons