Компанії й організації культурного сектору підписали листа президенту Володимиру Зеленському, прем’єру Денису Шмигалю та міністру культури Олександру Ткаченку з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася з відбором проєктів на отримання грантів Українського культурного фонду.

У листі повідомляється, що наглядова рада УКФ у травні 2021 року змінила результати незалежної експертизи та вирішила не підтримувати значну частину проєктів, які пройшли попередні стадії відбору й посіли високі місця в рейтингу. Натомість вона вирішила профінансувати проєкти, що за рішенням експертних рад мають меншу кількість балів і займають нижчі місця в рейтингу.

Наглядова рада пояснила це рішення тим, що нібито непідтримані проєкти не відповідали пріоритетам програми, не мали потенціалу масштабування або не врахували стратегічні цілі фонду.

«Це безпрецедентне перекроювання результатів незалежного конкурсу не можна пояснити інакше, як упередженістю та намаганням замінити прозорі конкурсні процедури режимом «ручного управління», – ідеться в листі.

Культурні організації закликали Міністерство культури та інформаційної політики проаналізувати дії нового складу наглядової ради, розпустити її, скасувати її рішення, що ухвалили з порушенням законодавства, і притягнути винних до відповідальності.

Лист підписали майже 50 компаній, організації чи окремих людей, що були учасниками відбору на отримання грантів УКФ. Серед них – Національний центр Олександра Довженка, театр «Золоті ворота», Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра, Мистецький арсенал, «Артхаус Трафік».


УКФ – державна установа, заснована у 2017 році з метою фінансової підтримки культурних проєктів. Основна функція фонду – аналіз грантових заявок, фінансування культурних проєктів і моніторинг їхнього виконання. Наглядову раду УКФ очолює Лариса Мудрак.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі