Режисер Роман Балаян отримає кінопремію «Золота Дзиґа» за внесок у розвиток українського кінематографа, повідомляє Українська кіноакадемія.

Премію вручать на урочистій церемонії V Національної кінопремії «Золота Дзиґа». Дату та місце церемонії оголосять пізніше.

Роман Балаян на прем’єрі фільму «Ми є, ми поруч», 2020 рік. Фото: КМКФ «Молодість»

Роман Балаян – український кінорежисер, сценарист і кінопродюсер вірменського походження. Почав кар’єру в кіно в 1970 році на Київській кіностудії. Його режисерський дебют відбувся в 1973 році. У 1978 році його фільм «Бірюк» змагався за головний приз Берлінале – «Золотого ведмедя». Фільм «Польоти уві сні та наяву» в 1987 році став одним із найкасовіших в історії радянського кіно. Роботи Романа Балаяна – постійні учасники всіх міжнародних фестивалів класу «А». Зокрема, фільм «Бережи мене, мій талісмане» брав участь в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю, «Леді Макбет Мценського повіту» – у Сан-Себастьяні, «Два місяці, три сонця» – у Карлових Варах, «Ми є, ми поруч» – на Варшавському кінофестивалі.

Премію «Золота Дзиґа» вручають в Україні з 2017 року. У попередні роки «Золоту Дзиґу» за внесок у розвиток українського кінематографа отримували: актриса Лариса Кадочникова; режисер, сценарист В’ячеслав Криштофович, кінооператор Юрій Гармаш та акторка Ада Роговцева.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі