У межах тижня для онлайн-перегляду стали доступні два головні українські фільми 2019 року «Додому» та «Мої думки тихі». The Village Україна виділяє 15 фільмів нової хвилі українського кіно, які можна переглянути в мережі. Раніше ми з експертами склали список 100 фільмів на карантин.

«Плем’я»

Трейлер фільму «Плем’я»

Що це: Сергій – бандит-початківець, Аня – повія. Обоє живуть з порушеннями слуху і намагаються знайти себе в кримінальному Києві.

Чому варто подивитися: Перший і поки єдиний фільм режисера Мирослава Слабошпицького відзначили Гран-прі «Тижня критиків» Каннського кінофестивалю, а журнал Rolling Stone включив стрічку у список 50 найкращих фільмів десятиліття. 

 Раніше Мирослав Слабошпицький на прохання The Village Україна поділився списком фільмів, які варто переглянути на карантині.


Рік: 2014

Режисер: Мирослав Слабошпицький

Де дивитися: Sweet.TV

«Дике поле»

Трейлер фільму «Дике поле»

Що це: Екранізація бестселера Сергія Жадана «Ворошиловград». «Телефони існують для того, аби повідомляти ними різні неприємності»: Герман змушений повернутися до рідного містечка і доглядати за автозаправкою, яку залишив брат. У процесі він відновлює знайомство з друзями дитинства, дає відсіч місцевим авторитетам і починає захищати своє.

Чому варто подивитися: Виконавців головних ролей Олега Москаленка та Володимира Ямненка назвали найкращими акторами року за версією національної кінопремії «Золота дзиґа». Стрічка взяла участь у міжнародному кінофестивалі в Таллінні.


Рік: 2018

Режисер: Ярослав Лодигін

Де дивитися: Sweet.tv, Netflix

«Кіборги»

Трейлер фільму «Кіборги»

Що це: Історія про оборону Донецького аеропорту українськими військовими під час російсько-української війни. Режисер Ахтем Сеітаблаєв змальовує бойове чергування на стратегічному об’єкті добровольців в один із найбільш напружених моментів оборони летовища – у вересні 2014 року.

Чому варто подивитися: Найкращий фільм року за версією національної кінопремії «Золота дзиґа».


Рік: 2017

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв

Де дивитися: Megogo

«Додому»

Трейлер фільму «Додому»

Що це: Батько та син везуть на поховання до Криму сина і брата, який загинув під час українсько-російської війни.

Чому варто подивитися: Повнометражний дебют 26-річного режисера Нарімана Алієва представляв Україну в лонглисті «Оскара», також стрічка має відзнаки міжнародних кінофестивалів в Одесі та Стамбулі.


Рік: 2019

Режисер: Наріман Алієв

Де дивитися: Sweet.TV

«Українські шерифи»

Трейлер фільму «Українські шерифи»

Що це: Віктор і Володя беруть владу в свої руки, коли в містечку на Херсонщині бракує поліцейських. Повнометражний фільм Романа Бондарчука, креативного директора фестивалю документального кіно Docudays.

Чому варто подивитися: Претендент від України на «Оскар» 2015 року, призер міжнародного кінофестивалю в Амстердамі.


Рік: 2015

Режисер: Роман Бондарчук

Де дивитися: Divan TV

«Герой мого часу»

Трейлер фільму «Герой мого часу»

Що це: «Щодня до Києва у пошуках щастя приїжджають 284 000 людей», – кажуть у трейлері «Героя мого часу». Один із них – Жорік, який починає підйом соціальним ліфтом, доставляючи воду на замовлення.

Чому варто подивитися: Українська комедія, за яку авторку фільму Тоню Ноябрьову назвали найкращою режисеркою Одеського міжнародного кінофестивалю.


Рік: 2018

Режисерка: Тоня Ноябрьова

Де дивитися: 1+1 Video, OLL.TV, Sweet.tv

«Мої думки тихі»

Трейлер фільму «Мої думки тихі»

Що це: «Я не дурачок, я музикант», – каже головний герой фільму Вадим. Він бере замовлення від іноземної компанії, щоб записувати голоси українських тварин. Для цього повертається на рідне Закарпаття, де на нього чекають не лише дивовижні звірі, а й мама.

Чому варто подивитися: «Мої думки тихі» – це комедія Антоніо Лукіча, прем’єра якої відбулася на кінофестивалях в Одесі й Карлових Варах.


Рік: 2019

Режисер: Антоніо Лукіч

Де дивитися: Sweet.TV, Takflix

«Вулкан»

Трейлер фільму «Вулкан»

Що це: Перекладач ОБСЄ Лукас потрапляє у херсонські степи – і після знайомства з українським півднем починає по-новому дивитися на життя.

Чому варто подивитися: «Вулкан» – це повнометражний ігровий дебют Романа Бондарчука («Українські шерифи»). The Hollywood Reporter називає фільм «сюрреалістичним поетичним любовним листом Дикому Сходу».


Рік: 2018

Режисер: Роман Бондарчук

Де дивитися: Takflix, Sweet.TV

«Ціна правди» 

Трейлер фільму «Ціна правди»

Що це: Журналіст Ґарет Джонс здобув визнання після інтерв’ю з Адольфом Гітлером, яке він мав на меті закріпити розмовою з Йосипом Сталіним. Представник видання Western Mail отримав дозвіл на відвідування Радянського Союзу, але попри заборону відвідав й Україну. Джонс став першим журналістом, який розповів світу про жахіття Голодомору як геноциду українського народу.

Чому варто подивитися: Польська режисерка Агнєшка Голланд розповідала історії Голокосту й останніх років Бетховена, а також зняла кілька епізодів «Карткового будинку», а тепер екранізує справжню історію про Голодомор. Прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі в Берліні.


Рік: 2019

Режисер: Агнєшка Голланд

Де дивитися: Sweet.tv

«Захар Беркут» 

Трейлер фільму «Захар Беркут»

Що це: Екранізація однойменної повісті Івана Франка про опір Карпат монгольській орді. Співрежисером фільму є Ахтем Сеітаблаєв, а на головну роль запросили виконавця ролі злодія у другому «Термінаторі» Роберта Патріка.

Чому варто подивитися: «Захар Беркут» називають «українським історичним екшеном», бюджет фільму – понад 100 мільйонів гривень.


Рік: 2019

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв («Кіборги»), Джон Вінн

Де дивитися: Sweet.tv

«2020: Безлюдна країна»

Трейлер фільму «2020: Безлюдна країна»

Що це: Україна, 2020 рік. Країну через введення безвізового режиму залишають всі, крім восьми людей.

Чому варто подивитися: Фільм Корнія Грицюка уявляє майбутнє України, показуючи його у форматі мок’юментарі очима канадського журналіста. Прем’єра стрічки відбулася на кінофестивалі «Молодість».


Рік: 2018

Режисер: Корній Грицюк

Де дивитися: Takflix

«Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго»

Трейлер фільму «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго»

Що це: Іван Васильович очолює профспілку комунального підприємства «Івано-Франкіськтеплокомуненерго», але водночас опікується хором установи. Режисерка Надія Парфан у документальному повнометражному дебюті ставить запитання: «Чи зігріє холодну батарею українська народна пісня?».

Чому варто подивитися: Українська прем’єра фільму відбулася на ОМКФ, також він брав участь у кінофестивалі у швейцарському Ньйоні.


Рік: 2018

Режисер: Надія Парфан

Де дивитися: Takflix

«Гуцулка Ксеня»

Трейлер фільму «Гуцулка Ксеня»

Що це: Американський мільйонер українського походження залишає заповіт – передати увесь спадок сину. Та за однієї умови – якщо він повернеться на батьківщину і знайде там українську дружину.

Чому варто подивитися: Це українська музична комедія в антуражі Карпат. Музичний супровід до стрічки записав гурт Dakh Daughters. «Гуцулка Ксеня» здобула перемогу на міжнародному кінофестивалі в Японії.


Рік: 2018

Режисер: Олена Дем’яненко

Де дивитися: Takflix

«Коли падають дерева»

Трейлер фільму «Коли падають дерева»

Що це: Вона – дівчина з провінції, він – бандит із прізвиськом «Шрам». Разом вони намагаються втекти від осуду рідних і жорсткості 90-х років.

Чому варто подивитися: «Коли падають дерева» брав участь у конкурсній програмі цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю. Виконавицю головної ролі Анастасію Пустовіт відзначили за найкращу акторську роботу на кінофестивалі в Одесі.


Рік: 2018

Режисер: Марися Нікітюк

Де дивитися: Takflix

«Заповідник Асканія»

Трейлер фільму «Заповідник Асканія»

Що це: Асканія-Нова – найбільший степовий заповідник Європи. Зберегти і врятувати його намагаються чотири ентузіасти.

Чому варто подивитися: Документальний фільм Андрія Литвиненка, який брав участь у проєктах «Євромайдан. Чорновий монтаж» і «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова».


Рік: 2019

Режисер: Андрій Литвиненко

Де дивитися: Takflix

Обкладинка: Arthouse Trafiic