П’ять українських кінопроєктів представлятимуть Україну на IDFA – міжнародному фестивалі документальних фільмів у Амстердамі, повідомляє Docudays UA.

 «Залізні метелики»

Режисер – Роман Любий. Фільм розповідає про авіарейс МН17. У тілі пілота знайшли шрапнель у формі метелика. Це допомагає ідентифікувати держави, військовий злочин якої залишається непокараним. Це документальний фільм-гібрид, що досліджує події довкола збиття літака МН17 на Сході України у 2014 році.

«Грози шепочуть»

Режисерка – Оксана Карпович. Фільм збудований навколо реальної історії вбивства прабабусі режисерки. Він описує жіночий досвід і насилля на тлі української дійсності та буднів провінції.

«Історії дерев’яного коника»

Режисери – Уляна Осовська, Денис Страшний. Фільм-спостереження з елементами анімації розкриває життєву філософію старого монаха й художника, який багато років дотримується обітниці знаходити щось добре в кожному дні. Поєднуючи духовне життя із соціальним активізмом, з 2014 року він постійно їздить на Донбас, щоб доставити гуманітарну допомогу, де його обітниця випробовується реальністю «сірої зони».

«Перлина абсурду»

Режисерка – Олександра Чупріна. Фільм розповідає про дівчину Олександру, яка любить рідну Одесу так само сильно, як і ненавидить. Її спроби врятувати стару Одесу від джентрифікації виводять на квест – пошук слідів свого прапрадіда, репресованого у 1938 році. Архіви КДБ, які за планом ніхто не мав би побачити, вказують на поле. Там, під землею, у братській могилі, можливо, лежить її прапрадід. Тим часом старовинні будинки – єдині свідки тих подій – тануть.

«Закрий рота!»

Режисерка – Таїсія Кутузова. Фільм про 16-річного підлітка Сергія. Хлопець розслідує корупцію в рідному селі Гатне під Києвом. Після одного з його критичних дописів на Фейсбуці на нього напав місцевий депутат. Тепер Сергію 19 і він бере реванш: балотується на виборах проти чоловіка, який намагався закрити йому рота.

Для участі у фестивалі відібрали повнометражні проєкти в жанрі креативної документалістики, що перебувають на різних стадіях виробництва, кажуть організатори.


 IDFA – міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі. 33-й IDFA відбудеться з 18 до 29 листопада 2020 року в гібридному форматі: кінопокази пройдуть у залах, а професійні секції повністю перенесено в онлайн.

 Українські фільми вже вдруге представлятимуть країну на фестивалі в Амстердамі. Делегацію організовує Docudays UA спільно з Державним агентством України з питань кіно та Українським інститутом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Docudays UA