На Шота Руставелі біля кінотеатру «Кінопанорама» протестували проти закриття старих київських кінотеатрів.

Банер з написом Occupy Kyiv Cinemas вивісили на вході у будівлю. А в гучномовцях увімкнули діалоги з фільмів.

На акцію прийшли близько 40 людей, пише Громадське. Учасниці акції одягли червоні берети та тримали ціпки в руках – це відсилка до стрічки Бернардо Бертолуччі «Мрійники» (героїня акторки Єви Грін у фільмі протестувала проти закриття «Сінематеки» в Парижі – ред.).

Банер Occupy Kyiv Cinemas на дверях кінотеатру, Київ, 14 жовтня 2018

У вівторок, 16 жовтня, о 19.00 учасники Occupy Kyiv Cinemas організовують кінопоказ документальної стрічки «Audience Emancipated: боротьба за кінотеатр «Емек». Фільм проектуватимуть на кінотеатр «Кінопанорама».

«Проблема приватизації та знищення культурних осередків торкається й нашого міста. Статус приватної власності не може важити більше, аніж інтереси місцевої громади у збереженні власної культурної ідентичності. Щойно закриті кінотеатри «Кінопанорама» та «Україна» є історично цінними та спеціалізуються на показах арт-хаусного та фестивального кіно, з огляду на специфічні риси їхнього проектування», – пояснюють свої мотиви ініціатори протесту.


Київський кінотеатр «Кінопанорама» припинив роботу 1 жовтня. На місці кінотеатру побудують готель, каже власник будівлі Мохаммад Захур (компанія ISTIL Group).

Прем’єрний кінотеатр «Україна» закрили 30 вересня.

Кінотеатри «КІНОПАНОРАМА» та «УКРАЇНА» – одні з найстаріших у Києві.

«Кінопанораму» відкрили 1958 року як перший у СРСР панорамний кінотеатр. Зараз у ньому два зали – великий (на 405 місць) та малий (на 30 місць),

Кінотеатр «Україна» відкрили 26 травня 1964-го. Він став першим київським широкоформатним кінотеатром. Після реконструкції «Україна» запрацювала 6 лютого 2001 року.