28 вересня стало відомо, що київський кінотеатр «Кінопанорама» припиняє роботу. Цього ж дня з’явилася аналогічна новина про закриття кінотеатру «Україна».

The Village Україна дізнається, чому два старі київські кінотеатри більше не працюватимуть.

Кінотеатр «Кінопанорама»: закриють, відремонтують, проведуть тендер. Чи залишиться кінотеатр – невідомо

Кінотеатр «Кінопанорама» на Шота Руставелі, 19 закривають з 1 жовтня. Таке рішення ухвалив власник – компанія Istil Group Мохаммада Захура.

Працівників кінотеатру звільнили, підтверджує в коментарі The Village Україна заступник генерального директора Istil Group Сергій Марцин. За його словами, у будівлі жодного разу не проводили капітального ремонту з 1958 року, коли кінотеатр відкрився. «Взимку там дуже холодно, а влітку – спекотно. Далі кінотеатр не може працювати у таких умовах», – каже Марцин.

Після ремонту власники проведуть тендер, за яким і визначать, що саме буде розміщуватись у будівлі, пояснює Марцин.


Інформацію про звільнення працівників та припинення роботи кінотеатру підтвердила The Village Україна його тепер уже екс-директорка Наталія Соболєва.

«Я завалена повідомленнями, тому хочу відповісти на всі одразу: позавчора я була звільнена, після цього був закритий кінопрокат з 1 жовтня. Залишилися в жовтні тільки театральні проекти, на які йде продаж квитків. Не питайте, чому і що буде з кінотеатром. Я не знаю. Я не власник. На жаль. Оскільки розвиток кінотеатру я бачила зовсім інакше», – пише вона.

«Саме по собі моє звільнення не є проблемою. Турбує доля великого залу, який я намагалася зберегти. І якщо він буде збережений у його справжньому вигляді, без порушення архітектури і акустики, я буду щаслива», – пояснює  екс-директорка «Кінопанорами».

За словами директорки, адміністрація кінотеатру готувалася до святкування 60-річчя «Кінопанорами» 30 листопада. Центр Олександра Довженка планував провести тут показ ретроспективи Кіри Муратової на старій кіноплівці.


Запланований на 22 жовтня «Великий Stand Up в Кінотеатрі» має відбутись у «Кінопанорамі» за планом, розповідає комік Антон Тимошенко (Stand Up Time).

«Найближчу подію у жовтні нам дали провести, але на майбутнє ми планувати не можемо, хоча мали довгострокові плани. Десь рік чи півтора ми робили великі стендапи у «Кінопанорамі», використовуючи великий зал і хотіли б робити їх далі. Мені про закриття повідомила особисто директорка кінотеатру Наталія Соболєва. Вона сказала, що кінотеатр закривають, а її звільнили. Вона домовилась, щоб вистави, які запланували на жовтень, дозволили провести, оскільки квитки вже були у продажу», – розповідає комік.

У неділю, 30 вересня, у «Кінопанорамі» влаштовують прощальну вечірку «Останній сеанс». «Якби завтра був останній день твого життя, чим би ти зайнявся? Ми будемо радіти! Тому що в нашому запасі є ще цілий день: будемо дивитися хроніку кінотеатру, ділитися спогадами і пити вино», – кажуть організатори.

Кінотеатр «Україна»: власники змінились влітку, кінотеатр закриють 30 вересня

Чутки про ймовірне закриття кінотеатру «Україна» на вулиці Городецького, 5 у соцмережах публікували протягом усього вересня. У самому кінотеатрі інформацію підтвердили лише 28 вересня. The Village Україна повідомили, що кінотеатр припинить роботу 30 вересня, а його подальша доля наразі невідома.

За даними з відкритих реєстрів, будівлю, у якій розташований кінотеатр, купили нові власники у травні та липні 2018 року. Нині господарями будівлі вказані Євген Вилгін та Ігор Воронов.


«Україна» та «Кінопанорама» потрібні передусім фестивалям та альтернативному кіно, які з різних причин не можуть повноцінно функціонувати в багатозальних кінотеатрах – маленькі зали, небажання власників кінотеатрів пробувати щось нове, цінова політика кінотеатрів. Закриття прямо або опосередковано вплине на кількість та глибину таких подій», – каже Кирило Марікуца, організатор Kyiv International Short Film Festival.

KISFF 2018 влаштовували у квітні в кінотеатрі «Україна». «Ці кінотеатри – не просто будівлі з стільцями, але і команди людей, які готові були підтримувати іноді найскаженіші ініціативи, даючи можливість створювати щось нове та цікаве», – пояснює Марікуца.

«Закриття кінотеатрів в Україні це щось близьке до винищення тварин, занесених у Червону книгу. Відношення кількості екранів до кількості населення в Україні одне з найнижчих в Європі. Закриття одразу двох важливих для історії, кіно, культури та країни – біда. Це сигнал для суспільства, тому що, з одного боку, нам розповідають про креативні індустрії, підтримку українського кіно, створення культурного продукту та розвитку сектору – а з іншого, перепрофілюють всі можливі творчі простори в об’єкти споживання».

«Звийчайно, відкривають нові багатозальні кінотеатри в ТЦ, тому навряд чи ми залишимось без доступу до великих екранів. Зали на 400+ глядачів зараз комерційно невигідні, з точки зору бізнесу краще мати 5 залів по 80 людей, забезпечуючи значно більшу пропозицію для цільової аудиторії. Просто Києву потрібні кінотеатри з великими залами в центральній частині міста, як і парки та сквери. Це культура, атмосфера та історія. Кіно повинно грамотно ділитися на гроші та мистецтво. Про одне опікуються бізнесмени, про інше – держава та громада».


Кінотеатри «Кінопанорама» та «Україна» – одні з найстаріших у Києві.

«Кінопанораму» відкрили 1958 року як перший у СРСР панорамний кінотеатр. Зараз у ньому два зали – великий (на 405 місць) та малий (на 30 місць),

Кінотеатр «Україна» відкрили 26 травня 1964-го. Він став першим київським широкоформатним кінотеатром. Після реконструкції «Україна» запрацювала 6 лютого 2001 року.

Фото: «Кінопанорама», Анна Бобирєва для The Village Україна