Прогресивні містянки шукають ідентичність у глибочині Полісся; театр абсурду під час війни в психдиспансері серед Балканських гір; комедія за кулісами про «суєтну кар’єру артиста»; костюми з геометрією міських будівель у хореографічній фантазії про толерантність й фінал фестивалю нової режисури «Митниця»: зібрали театральні прем’єри, які варто відвідати в жовтні.

«Пісні Полісся»

Горор на українському true crime

Молоді й прогресивні містянки вирішують тимчасово залишити кав’ярні третьої хвилі й піти на пошуки скарбів декоративно-ужиткового мистецтва й власної ідентичності, описують автори вистави. Запитання в тім, чи повірять у їхні наміри мешканці глибочини Полісся. У виставі з п’єсою сучасної української драматургині Людмили Тимошенко будуть міські легенди, сільські історії та випробування чужинців на щирість.

   

Коли: 28, 29 і 31 жовтня

Де: Малий театр, вулиця Гончара, 33, метро «Золоті ворота»

«Полковник і птахи»

Театр абсурду про війну

Пацієнти психдиспансеру під час війни покинуті напризволяще в занедбаному монастирі серед Балканських гір. За сюжетом антикомедії болгарського драматурга Христо Бойчева, на роботу в психдиспансер спрямовують лікарку. Узимку лікарню засипає снігом, пацієнти збираються в одній кімнаті, щоб не замерзнути. Утім, деякі з них зовсім не проти померти. Цілком можливо, що божевілля не закінчується у стінах лікарні, а весь світ з’їхав із глузду, якщо докотився до пекла війни. Квитки на прем’єру вже розпродали, але ще можна придбати на 11 та 30 листопада.

   

Коли: 2 жовтня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Для домашнього огнища»

Кримінальна драма за Іваном Франком

Після п’яти років чоловік повертається з війни в Боснії й через косі погляди починає підозрювати – щось таки сталося за його відсутності. Натомість дружина запевняє його у своїй відданості. Це історія на основі реальних судових справ, які розглядали у Львові наприкінці 19 століття. Скандальності додало те, що головні злочинці належали до світського кола. Але рано чи пізно вони все одно відповідатимуть за свої вчинки, навіть коли йдеться лише про осуд суспільства.

   

Коли: 14, 15, 28 жовтня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«ДискриміНАЦІЯ»

Балет про толерантність на музику Валентина Сильвестрова й Георга Генделя

Головний балетмейстер академічного театру «Київ Модерн-балет» Раду Поклітару разом з Олександром Білозубом поставили хореографічну фантазію на одну дію. Балет складатиметься з не пов’язаних між собою новел-притч, які розповідатимуть про дискримінацію, усвідомлення людиною своєї ідентичності й формування модерної нації. У формах і силуетах костюмів вгадуватиметься геометрія міських будівель, каже художник костюмів Дмитро Курята.

   

Коли: 21 жовтня

Де: МКЦМ «Жовтневий палац», Алея Героїв Небесної Сотні, 1, метро «Майдан Незалежності»

«Житейське море»

П’єса за кулісами театру

«Суєта» – остання п’єса одного із засновників українського професійного театру Івана Карпенко-Карого, за якою сто років потому поставили п’єсу в театрі імені Франка. Сам автор описував комедію як постановку про «суєтну кар’єру артиста».

Головний герой, Іван Барильченко – господар життя, оточений прихильниками, але насправді – людина зі своїми слабкостями, яка легко піддається лестощам і спокусам. Інші персонажі історії так само не позбавлені сценічних ілюзій.

   

Коли: 7, 13 і 20 жовтня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Франка, 3, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Пригоди бравого вояка Швейка»

Місцевий бар, сарказм і трохи поплакати

Початок Першої світової війни, Австро-Угорщина. Солдата Швейка затягують «неочікувані обставини й зустрічі з цікавими людьми». Сатиричний і комічний образ із книжок Ярослава Гашека спокійно й з усмішкою переживатиме найскладніші життєві ситуації.

   

Коли: 2 жовтня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

Фінал фестивалю нової режисури «Митниця»

Читання уривків фіналістів з обговоренням

У театрі на Лівому березі відбудеться публічний показ уривків фіналістів – сучасних українських драматургів. Це шість постановок до 25 хвилин, після яких запланували обговорення з режисерами. Фестиваль курує головна режисерка театру Тамара Трунова. Захід проводять у партнерстві з Театром драматургів. Вистава-переможець увійде до репертуару театру на Лівому березі.

Вхід на фестиваль вільний, але потрібно попередньо зареєструватися за посиланням. Кількість місць обмежена. Можна відвідати один показ, а можна й декілька. Розклад показів дивіться тут.

   

 Коли: 4 і 5 жовтня

Де: Театр драми й комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

Квитки: вхід вільний за умови реєстрації

«Кіт у чоботях»

Казка в опері

У Національній опері репетирують прем’єру, яка має відбутися наприкінці жовтня. Кіт вийде на сцену в постановці кіно- й театральної режисерки Оксани Тараненко. У команді кажуть, що на оперну казку можна приходити всією родиною.

   

 Коли: 28 і 29 жовтня

Де: Національна опера України, вулиця Володимирська, 50, метро «Золоті ворота» або «Театральна»

«Бабуня з дідунем займаються сексом», «Готель «Велика Британія» й інші

Вистави переможців конкурсу молодих драматургів

20 драматургів об’єдналися, щоби створити театр, у якому головною цінністю є текст. У Театрі драматургів можна буде подивитися чотири вистави, які перемогли в конкурсі молодих драматургів – «Зелені коридори» Наталки Ворожбит у постановці Олекси Гладушевського; «Готель «Велика Британія» Софії Салецької за сценарієм Катерини Пенькової; «Бабуня з дідунем займаються сексом», яку поставив Роб Фельдман за сценарієм Поліни Положенцевої, і «Сто тисяч», що зрежисував Аркадій Непиталюк за текстом Катерини Пенькової. Розклад вистав можна подивитися за посиланням.

   

Коли: 30 вересня, 7, 8, 14, 27 і 30 жовтня

Де: Театр драматургів, вулиця Сагайдачного, 25-Г, метро «Поштова площа»