Епоха постправди в інтерпретації казки Гофмана, театри з Дніпра з виступами в Києві й історія двох братів зі сходу, які мріяли займатися музикою: редакція The Village Україна розповідає про вистави, які варто відвідати в лютому.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Всупереч»


Війна та музика на слова Сергія Жадана

До річниці повномасштабного вторгнення актори Дніпровського академічного театру драми та комедії «Драміком» повертатимуть глядача до найбільш знакових епізодів війни й оголюватимуть національну травму, що сформувалася протягом 400-річної боротьби. Російсько-українська війна – від подій Революції гідності до рефлексій після 24 лютого. У виставі звучатимуть музика та пісні на слова Сергія Жадана й Олега Каданова.

Крім того, на сцені театру імені Лесі України продовжує вистави маріупольський театр «Концепція»: 15 лютого покажуть «Рентген усміхнених сердець», в 18 лютого – «Обличчя кольору війна».

Коли: 24 лютого

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Богдана Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Молитва за Елвіса»


Історія двох братів, які мріяли займатися музикою

Виставу описують як «специфічну драму про сім’ю, війну та музику». Текст написаний у вересні 2021 року, до початку повномасштабного вторгнення. За сюжетом, один із братів-музикантів іде добровольцем на схід, не попередивши рідних; інший замість занять музикою працює в офісі, допомагає мамі й вважає, що брат зрадив їхню спільну мрію. Один думає, що війна відбувається не з ним, а інший відчуває її як особистий біль. Уперше п’єсу показали на Різдво, але якщо ви, як і ми, пропустили, то ще можна надолужити.

Коли: 16 і 27 лютого

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Богдана Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Крихітка Цахес»


Казка для дорослих в епоху постправди

Автори вистави переконані, що Крихітка Цахес існує не лише в казках Гофмана, але й у різних сферах сучасного життя: «Вони керують компаніями та проводять марафони зі здійснення мрій, вони користуються нашою довірою та присвоюють собі чужі досягнення, а іноді вони навіть стають диктаторами та керують цілими країнами». «Цахеси» сьогодення мають маску в соцмережах і хороших піарників, тож ми можемо їх не впізнати. Але маємо зробити вибір – виробити імунітет до омани чи повірити в брехню так сильно, що вона стане правдою.

Коли: 17 і 18 лютого

Де: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична, 7-А, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Чоловіки та жінки»


Іронічна комедія до Дня святого Валентина

Це постановка, створена за мотивами оповідань сербського прозаїка Бранислава Нушича. Етюди об’єднує «неповторна примхливість природи взаємин чоловіків і жінок». Обіцяють іронію, подекуди – сарказм та «абсолютні несподіванки» у фіналі кожної історії. На сцені Молодого театру гратиме дипломний курс Національного університету театру, кіно й телебачення імені Карпенка-Карого.

Коли: 15 лютого

Де: Національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Мовою троянд»


Моновистава про відкриття себе в коханні

Якщо брати до уваги опис вистави, із коханням загалом багато проблем: спочатку страшно не впізнати, що це воно; потім здається, що його замало; далі боїшся його загубити. Та й що таке кохання? Хворобливий стан, особливо небезпечний для людей, обдарованих мистецьким сприйняттям, як головна та єдина героїня вистави.

Коли: 23 лютого

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал 14-Б, метро «Золоті ворота»

«Контрабас»


Ще одна моновистава за Патріком Зюскіндом

Якщо коротко, то глядач подорожуватиме у світ хвилювань людини-гвинтика, у якої немає нічого, окрім музики – з нею пов’язані й світлі почуття, і весь жах життя героя. «Контрабас» – це вистава Дніпропетровського молодіжного театру на сцені театру «Сузір’я».

Коли: 18 лютого

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал 14-Б, метро «Золоті ворота»

«Віч-на-вічність»


За віршами Юрія Іздрика і з музикою Dakha Brakha

Якими б фаталістами ми не були, кохання сильніше за долю, яка зводить і розводить нас із певними людьми, вважають автори вистави, театральна спільнота DSP: «Є щось, що може зазирнути їй в очі й …» Виправити трикрапку запрошують у театр «Дивний замок» на Солом’янці.

Коли: 18 лютого

Де: Театр «Дивний замок» на Солом’янці, вулиця Єреванська, 11

«Іван мужичний син, онук Микити Кожумяки, правнук Котигорошка, або як пережити зашквар»


Бункерний мюзикл за мотивами казки

Театр між трьох колон пристосував казку «Іван мужичий син» до сучасних реалій: кажуть, вона про козака Івана, який кепкує з Арестовича, і про принцесу, яка збирає на байрактари. У виставі використають і теперішні «шедеври прифронтового фольклору». Це благодійна постановка, частину прибутків передають об’єднанню «Легіон Свободи». Гратимуть у підвальному приміщенні кафе Birma.

Коли:12 і 26 лютого

Де: кафе Birma, вулиця Січових Стрільців, 37/1, метро «Золоті ворота» («Лук’янівська»)

Квитки: за телефоном +380936022512