Перевірити функціонал чатбота ChatGPT на основі штучного інтелекту вирішило американське видання Vulture. Медіа, яке найкраще у світі висвітлює стендап-комедію, запропонувало чатботу написати серію жартів у стилі популярних американських стендаперів. Після цього героїв попросили прокоментувати жарти, які в їхньому стилі написав ChatGPT. Якщо коротко, то поки штучний інтелект не загрожує професійним комікам. Але як справи з українськими стендаперами? Редакція The Village Україна попросила оцінити жарти від ChatGPT коміків Васю Байдака, Єгора Шатайла й Антона Тимошенка. 

Як це працює 

Чатбот на основі штучного інтелекту ChatGPT офіційно запустили в Україні 18 лютого. Інструмент від компанії Open AI може вести діалог, відповідати на запитання та генерувати ідеї, його функціонал доступний й українською мовою. ChatGPT уміє відповідати на запитання користувачів, використовуючи дані з відкритих джерел, вести з ними розмову, а також генерувати тексти на запит і пропонувати ідеї.

Водночас його функціонал обмежений даними не пізніше 2021 року, а в українській версії можна помітити часті проблеми з перекладом. «Чатбот іноді може генерувати неправильну інформацію, виробляти шкідливі інструкції чи упереджений контент», – додають розробники перед стартом роботи з чатботом. 

Детальніше про те, як працює ChatGPT, ми показували на прикладах за посиланням.

Окей, а як у ChatGPT із генеруванням жартів?

Після тривалого використання ChatGPT і генерування кількох десятків запитів на генерування жартів у стилі українських стендаперів можна зробити кілька висновків.

По-перше, база ChatGPT не має достатньої кількості інформації про український стендап, тому про повноцінну обробку чи стилізацію в цьому випадку не йдеться. По-друге, у генеруванні відповідей чатбот не використовує системний підхід: іноді він обмежується панчлайном без сетапу, іноді прописує повний жарт, іноді робить короткий вступ і привітання з аудиторією, але найчастіше просто надає незв’язні речення. (До того ж лише в одному випадку чатбот прописав, що використання стилю певного коміка може бути некоректним з погляду авторського права.) По-третє – і найголовніше – роботу стендап-коміка не можна стиснути винятково до написання жартів; це процес, у якому важливий перформанс і взаємодія з публікою, відповідно до якої може змінюватися матеріал. 


Щоб перевірити базовий функціонал чатбота, ставимо йому завдання написати жарт у стилі певного українського коміка. Для вирівнювання умов просимо для кожного згенерувати жарт на одну тему – процес старішання. 

Гаразд, перші два варіанти мало схожі на жарти: тут погано виписані й сетап, і панчлайн. Не кажучи вже про те, що жодних ознак стилю цих стендап-коміків тут не помічено. 

Ще більші проблеми починаються, коли в першому запиті на відтворення стилю стендап-комікеси, а не стендап коміка, ChatGPT пропонує дивне формулювання, яке не просто не має сенсу, а ще й навіщось використовує слово «дура». 

Цікаве починається, коли ми переходимо до стендапера Васі Байдака, відомого своїми абсурдистськими жартами й історіями. По-перше, це поки найближче до відтворення стилю певного коміка. До того ж частково акцент із виправданням дивних учинків старістю перегукується з нещодавнім жартом Байдака під час вечірки «Підпільного Стендапу». 

Для того, щоб зробити завдання цікавішим, пропонуємо ChatGPT написати не просто жарт, а абсурдний жарт у стилі Байдака. Як на результат реагує сам комік? «Я в захваті, – жартома коментує The Village Україна Байдак. – По-перше, звідки цей довбаний чат знає про мою проблему із запізненнями? І те, що я дійсно колись навіть пробував перевести всі годинники на 15 хвилин уперед, щоби приходити вчасно?». Щодо самого жарту та його побудови, утім, реакція не настільки позитивна: «Мені здається, що думка цікава, але конструкція жарту рагульна. Але в разі правильної подачі можна спробувати витиснути якийсь сміх із цього».

В останньому стендап-концерті в Жовтневому Байдак розповідав про процес написання матеріалу під час повномасштабної війни та як рефрен використовував формулювання, що використовувати абсурд у цих умовах неможливо, тому що Росія як держава-агресор його монополізувала. ChatGPT із цим погоджується, але водночас радить «зберігати гідність і повагу до жертв цієї війни». 

Коли ми вирішуємо піти ще далі, викрутивши абсурд на максимум, ChatGPT вийшов на меланхолійні теми, а після уточнення про це почав пояснювати, що таке абсурдний жарт (і неправильно трактувати слово «сумно»). Остаточно шкереберть усе йде в жарті про чашки на прогулянках. 

Словом, Росія, може, і вкрала абсурд у Васі Байдака, але штучний інтелект цього не зробить. Принаймні поки штучний інтелект не замінить коміків, додає Байдак: «Тому що точний математичний прорахунок ніколи не був творчістю. Якщо в цьому немає задуму, звичайно. Стендап – це не тільки правильні й точні речі, це не тільки жарти. Це ще й помилки та неточності, які перфекціоністська машина не зможе відтворити. Абсурд відчувати треба, а ШІ цього не вміє».

Гаразд, а якщо спростити завдання?

Щоби полегшити завдання, пропонуємо ChatGPT готову тему для жартів, яка зазвичай асоціюється з певним українським стендап-коміком. Наприклад, пропонуємо чатботу написати жарт про психічне здоров’я у стилі коміка Єгора Шатайла.

Для того, щоб вийти на щось ближче до стилю Шатайла, надаємо ChatGPT додаткові дані: зокрема, інформацію про те, що Шатайло записав сольний концерт «Шахти Тетчер» після досвіду нападу на нього праворадикалів (які використали як формальну причину для нападу жарт Єгора про «традиційні українські цінності»). Детальніше ми розповідали про цю ситуацію за посиланням.

Чи може бути більш банальний прийом, ніж «рожеві окуляри»? 

«Це щось типу млявого говоріння в мікрофон на опен-майку, – коментує The Village Україна Єгор Шатайло спроби штучного інтелекту наслідувати його стиль. – Бо мені не треба жарт. Мені треба цілісна річ, із досвідом коміка, подачею й аудиторією. Коротше, штучний інтелект у мене не забере роботу. Це поки що, як курка, яка вміє рахувати». Додає після паузи: «ChatGTP робить речі умовно: умовно смішно, умовно стендап, умовно шатайло, умовно забрав у мене кар’єру, умовно захопив світ, умовно усвідомив сам себе». 

Окей, ще одна спроба: пропонуємо чатботу написати жарт про сучасну українську політику в стилі Антона Тимошенка. 

ChatGPT одразу розігрує сценку з діалогом, але проблеми починаються тоді, коли він чомусь згадує про АТО. 

Щоб переконатися, що чатбот дійсно згадує про антитерористичну операцію – офіційне формулювання в українському законодавстві, яким позначали фазу російсько-української війни з 2014 до 2022 рік – уточнюємо про вибір терміну. 

Запитуємо, що про це думає Антон Тимошенко. «Це не жарти, а скоріш якийсь фейлетон, – коментує комік. – Для того, щоб штучний інтелект генерував жарти, ти маєш спочатку нагодувати його жартами. Якщо нагодувати його жартами в моєму стилі, то воно може бути наближеним до реальності. Словом, якщо до цього ставитися, як до приколу – ну, окей. Але серйозно я б це не сприймав». 

І наостанок

Ще кілька запитів до ChatGPT – на кілька актуальних скандальних тем в українському стендапі (і вже класичний жарт засновника «Підпільного Стендапу» Свята Загайкевича). 

Обкладинка: Настя Граб для The Village Україна
Портрети: Ольга Закревська, Валентин Кривонос