Загроза й хитке відчуття безпеки в малій галереї «Мистецького Арсеналу», відеороботи про схід України в Dymchuk Gallery та благодійні аукціони зі збором на дрони в Музеї Києва та Squat17B – редакція The Village Україна зібрала добірку виставок, які варто відвідати в лютому.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Національний центр «Український дім»

«Памфірова Маланка. Танець смерті та життя»

«Памфірова Маланка – це ніч-ініціація, коли герої зустрічаються зі своєю долею та навчаються приймати відповідальність за неї, коли світло та темрява довкола й усередині героїв вступають у свій танець. І виграти в цьому змаганні можна, тільки якщо ви граєте свою роль з усіх сил», – описують традиційний новорічний обряд організатори виставки.

На експозиції покажуть понад 100 обрядових масок, понад 40 костюмів і реквізит, створений для фільму Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір» і відшуканий по сільських ярмарках і бабусиних скринях. Крім того, можна буде подивитися фото- й відеоматеріали про роботу над стрічкою, яка має вийти в український прокат 23 березня. Але тут не лише про кіносвіт та обряд Маланки, але й про містику карнавалу й боротьбу між добром і злом, яка триває прямо зараз.


Коли:

до 19 лютого

Де:

вулиця Хрещатик, 2

Скільки:

80 гривень

 Мала галерея «Мистецького арсеналу»

«Одне з одним. Просторові діалоги. Каріна Синиця та Настасія Лелюк»

Художниці Настасія Лелюк і Каріна Синиця родом із Луганська та Сєвєродонецька. У нескінченному потокові руйнування й речах, що можуть мати незатишний вигляд ззовні (грубі поверхні, холодний метал) вони змогли знайти відчуття захищеності.

Виставковий простір поділили на дві частини: в одному постійно відчувається загроза з усіх сторін; а у другій залі з’являється, хоч і хитке, але відчуття безпеки. Наприклад, художниці вишили штори як нагадування про рідний дім. Водночас виставка – про усвідомлення масштабів війни, проживання болю та його надмірність і про втрату дому, описують куратори експозиції.

Це одна виставка із серії діалогів між митцями, яку запустили в листопаді та продовжили в грудні (частину попередньої експозиції, фото людей в укриттях, залишили як спільний рефрен відсутності особистого простору).


Коли:

до 26 лютого

Де:

вулиця Лаврська, 10

Скільки:

вхід вільний

 YA Gallery

«Тиша та гучномовець»

Це виставка, яка описує емоційні гойдалки між спокоєм і тривогою під час війни. У художників ці стани трансформуються в «тишу» (коли вони тікають у мистецтво від реальності та шукають там рівновагу) та «гучномовець» (стан промови, бажання віднайти вихід почуттів у творчості під тиском трагедії), пояснює митець Андрій Дудченко.


Коли:

до 1 березня

Де:

вулиця Хорива, 49-Б

Скільки:

вхід вільний

 Галерея сучасного мистецтва Avangarden

«Шпалери»

Це персональна виставка молодої художниці-графіка Ave Libertatemaveamor. Цей псевдонім – водночас привітання, абревіатура перших літер її імені, імені її близької людини й символічного місця, де відбуваються події на полотнах.

Художниця знаходить образи в побутових сценах і говорить про відчуженість від світу природи в еру цифрового шуму. Серія «Шпалери» – це про звичку людей сприймати світ надто буденно, як фон. Натомість у рослин спілкування, харчування та розмноження мають поетичніший вигляд, а у процесі виживання вони знаходять неочікувані рішення, вважає авторка. Однак механізми пристосування всього живого можуть бути й схожими – саме про це серія з двадцяти графічних робіт.


Коли:

до 5 березня

Де:

вулиця Січових Стрільців, 23-А

Скільки:

вхід вільний

 ЦСМ «Білий світ»

«Ольга Петрова: сьогодні та позавчора»

Графіку й живопис представляють у трьох частинах експозиції. У першій можна побачити полотна 2000-х років – вони безсюжетні, але наповнені емоціями та кольоровим символізмом.

Друга частина включає цикл ілюстрацій до роману Сервантеса «Дон Кіхот» і «Божественна комедія» Данте Аліг’єрі. Останню серію в 70-х роках визначили як сюрреалізм і заборонили діяльність художниці в Україні, але ілюстрації високо оцінили в Італії (кажуть, вони сподобалися й Папі Римському). Роботи придбав Британський музей, але згодом вони повернулися до Києва.

У третій частині експозиції – станкова графіка із зізнанням у любові до Тбілісі. Там жили й працювали старші друзі Ольги Петрової, як-от Сергій Параджанов.


Коли:

до 22 лютого

Де:

вулиця Євгена Чикаленка, 21-А

Скільки:

вхід вільний

 Аукціонний дім Goldens

«Олександр Бабак. День – це багато»

Пейзажі й натюрморти отримують нову інтерпретацію та постають «притчами». Картини вбирають відчуття моменту в час, коли відчуття цінності життя набуло максимальної гостроти. Це 24 твори, написані до та після повномасштабного вторгнення. Художник шукає натхнення, пишучи у своїй садибі й артрезиденції у Великому Перевозі, що на Полтавщині.


Коли:

до 18 лютого

Де:

вулиця Леоніда Первомайського, 4

Скільки:

вхід вільний

  Squat 17B

«Очі перемоги»

Безпілотники та їхня роль у війні з РФ стали новим цивілізаційним явищем, вважають організатори благодійної виставки. Спільно з Центром підготовки операторів БПЛА «Крук» й у партнерстві з «Аеророзвідкою» збирають на ремонт 14 навчальних дронів (хочуть зібрати орієнтовно 400 000 гривень). Тому можна буде придбати експонати 12 українських художників, серед яких: Олександр Грехов, Олексій Сай, Нікіта Тітов. Також можна купити календар, проілюстрований їхніми роботами.


Коли:

до 13 лютого

Де:

вулиця Терещенківська, 17-Б

Скільки:

вхід вільний

 Dymchuk Gallery

The International Coalition of cultural workers in solidarity with Ukraine

Назва виставки – це водночас і назва онлайн-платформи, що збирає роботи художників з усього світу, які висловлюються проти війни, насильства, диктатури й інших форм пригнічення людини. Ця міжнародна коаліція з квітня проводить культурно-мистецькі події спільно з інституціями західної Європи й уперше презентує свою діяльність в Україні.

На експозиції можна буде побачити вісім відеоробіт українських та іноземних митців про війну на сході України. Попри руйнацію стабільності, художники пропонують протистояти внутрішньому згасанню. Їхні роботи дають можливість поглянути на сучасність крізь призму подій 2014 року, а також в історичній перспективі, кажуть куратори виставки. У галереї додають, що під час відключень світла тут можна зарядити телефони, скористатись Wi-Fi та випити гарячого чаю.


Коли:

до 3 березня

Де:

вулиця Ярославська, 21

Скільки:

вхід вільний

 Національний музей «Київська картинна галерея»

«Ню. Діалог із Миколою Глущенком»

«Дванадцять ню Глущенка» – серія еротичних літографій, надрукованих 1928 року в Парижі. Моделей українського художника порівнювали з моделями Ренуара та Сезанна, а його графічний стиль оцінювали як такий, де свобода межує з анархією. Тему оголеної натури переосмислили сучасні українські художники у проєкті від галереї «Ню арт».

Крім того, у Київській картинній галереї тривають виставки «Внутрішній колір. Простір» (закарпатська школа живопису) та «Воскресіння» Петра Сметани (про наслідки бездіяльності щодо історичних споруд, які можуть бути страшнішими за руйнування).


Коли:

до 8 березня

Де:

вулиця Терещенківська, 9

Скільки:

300 гривень (спільний квиток на виставку акварелей Сальвадора Далі «Божественна комедія»)

  Imagine Point

«Вартові»

Художників Любов Міненко та Леонтія Костура організатори виставки пропонують називати «вартовими» національного в темні часи українського мистецтва. Їх описують як двох відлюдників з авторським стилем, які таки погодилися на діалог, об’єднані боротьбою проти формалізму радянського мистецтва. Несвідоме й ірраціональне, релігійне й архетипне об’єднали в спільну виставку.


Коли:

до 13 березня

Де:

Голосіївський проспект, 86/1

Скільки:

Вхід вільний

 Музей Києва

Благодійна виставка-аукціон на підтримку спецпідрозділу ЗСУ «Крила»

«Крила» створюють власну флотилію дронів-камікадзе типу FPV, які, крім розвідки, використовуються буквально як снайперська зброя з відстані до десяти кілометрів. Лотами для благодійної виставки стали військові артефакти з різних місць проведення бойових дій, а також мистецькі твори, як-от картини онуків Марії Примаченко. Свої твори також надали художник-абстракціоніст Любомир Мартинюк, аукціонний дім «Епоха» й анонімний митець Ol’svol’d, який пише в медитативному стані.

У музеї також до 26 лютого тривають виставки «Зимова ностальгія. Папір, картон» і «Читаймо!».


Коли:

до 26 лютого

Де:

вулиця Хмельницького, 7

Скільки:

80 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

 Галерея мистецтв «Лавра»

«Малюнки про війну»

На авторській виставці Антона Логова презентують малюнки на папері й полотна, написані акрилом. Художник розповідає, що до початку повномасштабного вторгнення працював у своїй майстерні, а зараз пише вдома. Спочатку малював у кишеньковому блокноті, а потім перемістився за стіл і писав цілими серіями. Експозиція вкотре розповість про війну, яка вже в наших ДНК, і нагадає про неї світові, переконаний митець.


Коли:

з 10 лютого до 24 лютого

Де:

Лаврський провулок, 7

Скільки:

вхід вільний

  «АВС-Арт»

«Жива вода»

Це групова виставка з роботами класиків і сучасних художників, живописців і графіків, серед яких: Віктор Зарецький, Микола Глущенко, Петро Бевза та Роман Романишин. Тому тут є і традиційні пейзажні полотна, і символічні композиції, які об’єднує сила води – тієї, у якій відображається мирне небо.


Коли:

до 24 лютого

Де:

вулиця Глибочицька, 32-В

Скільки:

вхід вільний

 Музей шістдесятництва й ТРЦ «Гулівер»

«Дивовижний світ Любові Панченко»

На другому поверсі ТРЦ розмістять експозицію про шістдесятницю Любов Панченко, яка померла в травні внаслідок російської окупації Бучі. У Музеї шістдесятництва зараз триває виставка «Світ колажів Любові Панченко», а у ТРЦ «Гулівер», крім картин, покажуть ескізи елементів гардероба та фото вбрання, які створила українська модельєрка.


Коли:

до кінця лютого

Де:

2-й поверх ТРЦ «Гулівер»

Скільки:

вхід вільний

 Станція метро «Золоті ворота»

«Вишиті болем»

Історії жертв сексуального насильства під час війни переклали на нетравматичну мову орнаменту на рушниках. Біля кожного експоната є QR-код, за яким можна переглянути значення вишитих символів і прочитати історії людей, які зазнали насильства, але намагаються знайти зцілення.


Коли:

до 20 лютого

Де:

вестибюль станції метро «Золоті ворота»

Скільки:

вхід вільний

Крім того, тривають такі виставки: