Редакція The Village Україна розповідає про найкращі серіали 2023 року. Ми вже виділяли серіали року від редакції й запустили голосування серед читачів, а тепер ділимося топ-10 за результатами голосування. Також ми висвітлювали найкращі фільми року.

10. «Падіння дому Ашерів»

The Fall of the House of Usher

Трейлер серіалу «Падіння дому Ашерів»

Що це: Родерік Ашер – патріарх заможної родини, що заснувала фармакологічну компанію. Коли він збирає сім’ю на вечерію, один за одним починають хворіти й помирати його діти. Чим вони на це заслужили? 

Чому варто дивитися: Детективне оповідання Едгара Аллана По перетворює на критику сучасної фармакологічної індустрії, що спричинила опіоїдну епідемію в США, майстер горорів Майк Фленеган. 

Де дивитися: Netflix

   

Сезон: 1-й

Хто робить: Майк Фленеган («Доктор Сон»)

У ролях: Брюс Грінвуд («13 днів»), Карла Гуджіно («Діти шпигунів»), Марк Хемілл («Зоряні війни: Останні джедаї»)

9. «Дейзі Джонс і The Six»

Daisy Jones and the Six

Трейлер серіалу «Дейзі Джонс і The Six»

Що це: Біллі й Дейзі засновують рок-гурт і стають зірками, пишучи й співаючи про кохання. Та де межа між творчістю й справжніми почуттями? «Дейзі Джонс і The Six» адаптує однойменний бестселер, натхненний історією гурту Fleetwood Mac. У головних ролях – Райлі Кіо й Сем Клафлін. 

Чому варто дивитися: Правильна й дорога адаптація книжки, яка розповідає історію Fleetwood Mac без зайвих нагадувань про Fleetwood Mac. Гурт на чолі з Райлі Кіо виконував усі пісні в серіалі самостійно, навіть випустивши окремий альбом, який вартий уваги як самостійний витвір. 

Де дивитися: Amazon Prime

   

Сезон: 1-й

Хто робить: Скотт Нойштедтер, Майкл Х. Вебер («500 днів літа»)

У ролях: Райлі Кіо («Удача Лохана»), Тімоті Оліфант («Одного разу… в Голлівуді»), Сем Клафлін («Енола Голмс»)

8. «Фарґо»

Fargo

Трейлер п’ятого сезону серіалу «Фарґо»

Що це: На жінку-домогосподарку нападають прямо в будинку, зловмисники намагаються її викрасти й доставити колишньому чоловіку, від якого вона втекла. Але та дає собі раду, відбивається й повертається додому, вдаючи, що нічого не трапилося. У п’ятому сезоні антології «Фарґо» шоуранер Ноа Хоулі повертається до джерел – оскароносного фільму братів Коенів «Фарґо», адаптуючи її до реалій кінця 2010-х.

Чому варто дивитися: Конфлікт за участю організованої злочинності, звичайна людська тупість і кумедні регіональні акценти – ця телеадаптація починалася з омажів на «Фарґо», а врешті почала діалог і з іншими фільмами братів Коенів від «Просто кров» до «Старим тут не місце». Утім, ще ніколи досі серіал не намагався робити це настільки відверто політично та в актуальному часовому вимірі.

   

Сезон: 5-й

Канал: FX

Хто робить: Ноа Хоулі («Легіон»)

У ролях: Джон Хемм («Божевільні»), Джуно Темпл («Тед Лассо»), Джо Кірі («Дивні дива»)

7. «Покерфейс»

Poker Face

Трейлер серіалу «Покерфейс»

Що це: Чарлі Кейл – детективка, яка використовує суперздібність зчитувати кожну брехню, яку їх кажуть. Коли Чарлі змушена залишити дім, вона починає подорожувати одноповерховими Сполученими Штатами та щотижня розкриває нові справи. 

Чому варто дивитися:Режисер «Ножі наголо» й восьмого епізоду «Зоряних війн» Раян Джонсон придумав новий телеформат детективних історій в дусі «Коломбо» із зіркою «Помаранчевий – хіт сезону» Наташею Ліонн. 

   

Сезон: 1-й

Сервіс: Peacock

Хто робить: Раян Джонсон («Ножі наголо») 

У ролях: Наташа Ліонн («Матрьошка»), Едрієн Броуді («Піаніст»), Джозеф Гордон-Левітт («Петля часу»)

6. «Блакитноокий самурай»

Blue Eye Samurai

Трейлер серіалу «Блакитноокий самурай»

Що це: «За законом, помста є розкішшю для чоловіків. Жінкам треба бути більш практичними», – радить головній героїні мудра дама. Мізу – самурайка-напівкровка, яка шукає помсти в Японії 17 століття. 

Чому варто дивитися: За серіал із винахідливим візуальним стилем відповідає Майкл Ґрін, який у 2017 році видав рідкісний для сценаристів хет-трік: за його сценаріями випустили одразу три гучні фільми, «Логан» і «Той, що біжить по лезу 2049» та «Вбивство у «Східному експресі».  

Де дивитися: Netflix

   

Сезон: 1-й

Хто робить: Майкл Ґрін («Логан»), Ембер Нойзумі

 

5. «Убивства в одній будівлі»

Only Murders in the Building

Трейлер третього сезону серіалу «Убивства в одній будівлі»

Що це: У житловому будинку відбувається вбивство, розібратися в цьому вирішують персонажі живих легенд американської комедії Стіва Мартіна й Мартіна Шорта, які в процесі записують про це подкаст, а також героїня Селени Гомес. 

Чому варто дивитися: Окрім іронії з культури подкастів про вбивства, серіал уже привчив до зіркових появ: у перших двох сезонах у будинок уже заселялися Нейтан Лейн, Емі Шумер і Пол Радд, а в третьому сезоні до розслідування приєдналася ще й Меріл Стріп.

Де дивитися: Sweet.TV

   

Сезон: 3-й

Сервіс: Hulu

Хто робить: Стів Мартін («Гуртом дешевше»), Джон Гоффман («Грейс і Френкі»)

У ролях: Стів Мартін («Гуртом дешевше»), Мартін Шорт («Три аміго»), Селена Гомес («Весняні канікули»)

4. «Спадкоємці»

Succession

Трейлер четвертого сезону серіалу «Спадкоємці»

Що це: Патріарх родини Роїв починає відчувати проблеми зі здоров’ям, тому змушений думати про те, хто з його дітей успадкує його медійну імперію. У четвертому й останньому сезоні «Спадкоємці» нарешті виконали обіцянку, закладену в назві, й провели процес успадкування. Тепер уже немає сумнівів – цеодин із найкращих серіалів 21 століття й чи не найбільш влучне висловлювання про медіа, політику й ультразаможних людей. 

Чому варто дивитися: Детальніше про серіал ми говорили з американським режисером українського походження Андрієм Парехом

Де дивитися: Megogo

   

Сезон: 4-й

Канал: HBO

Хто робить: Джессі Армстронґ («Піп Шоу»)

У ролях: Браян Кокс («Хоробре серце»), Джеремі Стронґ («Гра Моллі»), Кіран Калкін («Скотт Пілігрим проти всіх»), Сара Снук

3. «Ведмідь»

The Bear

Трейлер другого сезону серіалу «Ведмідь»

Що це: Молодий шеф-кухар Кармі стажувався в Noma та працював у ресторані із зірками Michelin у Нью-Йорку, але справжній виклик на нього чекає, коли він повертається в рідне Чикаго й починає відновлювати заклад свого брата, який наклав на себе руки. 

Чому варто дивитися: Перший сезон «Ведмедя» став несподіваним хітом, розповідаючи історію двох братів у постійно напруженій атмосфері запари на кухні. У другому сезоні ставки підвищує й команда Кармі, і шоуранери: будують історію тепер навколо відкриття нового закладу в максимально стислі терміни. Бонус – кульмінаційний епізод про Різдво та поява цілої низки акторів найвищого рівня, які претендують на статус камео року.

Де дивитися: Sweet.TV

   

Сезон: 2-й

Канал: FX

Хто робить: Крістофер Сторер («Рамі»), Джоанна Кейло («Кінь БоДжек»)

У ролях: Джеремі Аллен Вайт («Безсоромні»), Айо Едебірі, Ебон Мосс Бакрак

2. «Сварка»

Beef

Трейлер серіалу «Сварка»

Що це: Денні й Емі починають конфлікт із перепалки на дорозі, урешті він переростає в площину всепереборної ненависті й дискусії про вираження негативних емоцій у сучасному світі.

Чому варто дивитися: Номінант на «Оскар» Стівен Юн і стендап-комікеса Алі Вонг перетворюють одну перепалку на медитацію про те, як життя в сучасному світі змушує всіх божеволіти.

Де дивитися: Netflix

   

Сезон: 1-й

Хто робить: Лі Сон Цзінь

У ролях: Стівен Юн («Ходячі мерці»), Алі Вонг («Завжди будь моїм запасним»)

1. «Останні з нас»

The Last of Us

Трейлер серіалу «Останні з нас»

Що це: Пустельні Сполучені Штати після зомбі-апокаліпсису, викликаному спорами грибів. Контрабандист Джоел має забезпечити супровід у довгій дорозі підлітці Еллі, але в процесі вони стають партнерами, готовими пожертвувати життям заради одне одного. У головних ролях – Педро Паскаль із «Мандалорця» й Белла Ремзі з «Гри престолів». За адаптацію однойменної гри відповідає Крейг Мейзін, який уже зробив для HBO «Чорнобиль».

Чому варто дивитися: The Last of Us – одна з найкращих відеоігор в історії, яка використала звичний сюжет про постапокаліпсис для того, щоб розповісти історію про вибір між порятунком людства й однієї людини (а в процесі дала глядачам ще й один із найкращих епізодів року про стосунки двох самотніх чоловіків після кінця світу). 

Де дивитися: Megogo

   

Сезон: 1-й

Канал: HBO

Хто робить: Крейг Мейзін («Чорнобиль»), Ніл Дракманн

У ролях: Педро Паскаль («Мандалорець»), Белла Рамзі («Гра престолів»)