Президент Росії Володимир Путін на засіданні Радбезу РФ 10 жовтня фактично відкрито визнав, що віддав наказ бити по цивільній інфраструктурі України. Філософ і журналіст Володимир Єрмоленко запропонував додати цю заяву як доказ учинення воєнних злочинів.

Ми запитали в юристів-міжнародників, яке юридичне значення має цей виступ Путіна та чи справді заява може стати доказом у міжнародних судах.

Що саме сказав Путін

Після масованої ракетної атаки України 10 жовтня президент Росії заявив, що, за планом російського Міноборони та Генштабу, РФ завдали ударів по військових, енергетичних об’єктах та об’єктах зв’язку України, застосовуючи «високоточну зброю великої дальності повітряного та морського наземного базування».

А також анонсував нові напади, «які за своїми масштабами будуть відповідати рівню загроз для РФ», якщо Україна «і далі вчинятиме теракти».

Якщо об’єкти зв’язку можна класифікувати як такі, якими користуються військові, то енергетичні об’єкти, однозначно, є цивільними, коментує The Village Україна юрист і експерт Центру інформації про права людини Володимир Яворський.

Для прикладу, неподалік від вулиці Володимирської, де стався обстріл, і справді можуть бути розташовані військові об’єкти, але «високоточна зброя» не «маже» на пів кілометра та не влучає в цивільних. До того ж обстріл відбувався не вночі, а в годину пік, додає юрист.

Чому Путін зробив таку заяву

На думку Володимира Яворського, таку заяву президент РФ зробив тому, що вважає, ніби йому нічого не загрожує.

Довести те, що військово-політичне керівництво Росії вчиняє воєнні злочини й справді практично неможливо, бо на оперативному рівні воно або керівники, імовірно, не віддають накази військовим. Для доведення потрібно буде встановити «ланцюжок», хто і кому передав наказ, у якому вигляді. Докладніше ми розповідали про це тут.

Крім того, Україна не ратифікувала Римський статут Міжнародного суду, яким керується Міжнародний кримінальний суд (МКС). Це може частково гальмувати процес розгляду справ, вважає Володимир Яворський.

Яке значення має заява Путіна

Цей виступ Путіна може стати частиною доказової бази для так званої командної відповідальності за воєнні злочини. Це означає, що військових або цивільних начальників притягуватимуть до відповідальності за злочини підлеглих. Адже військово-політичне керівництво не виконало свій обов’язок і не забезпечило дотримання міжнародного гуманітарного права своїми підлеглими під час збройного конфлікту, пояснює в коментарі The Village Україна фахівець із міжнародного конституційного права Олександр Водянніков.

Згідно з формулюванням Путіна, ця командна відповідальність розподіляється між Міністерством оборони Росії та Генштабом. Водночас виступ сам по собі не має окремої доказової цінності, його потрібно розглядати в сукупності з іншими доказами, пов’язаними з учиненням воєнних злочинів, підкреслює Водянніков.

Це може бути доказом не лише в МКС

Для Міжнародного кримінального суду в Гаазі (МКС) ця заява матиме швидше значення додаткового доказу, як ішлося вище. Чи оцінювати ці слова Путіна як доказ, має вирішувати прокурор МКС, це його виняткове повноваження.

Водночас, якщо справу проти агресора порушать в іншому суді, Міжнародному суді ООН у Гаазі, виступ Путіна матиме важливе доказове значення. Наприклад, допоможе довести порушення Росією Міжнародного пакту про громадянські та політичні права (і Україна, і РФ визнали юрисдикцію Суду щодо цього документу), коментує Водянніков.

Чи були раніше подібні прецеденти

Юрист Володимир Яворський каже, що не пригадує прецедентів із міжнародними кримінальними злочинцями, які так публічно й прямо визнавали б свій злочин – найчастіше вони його заперечують.

Натомість Путін – не єдиний, чиї слова можна потенційно використати як докази, які доводили б винуватість у Міжнародному кримінальному суді, вважає Яворський. Як приклад юрист наводить заяви експрезидента РФ і заступника голови Радбезу Дмитра Медведєва у Twitter – про те, що в Україні потрібно змінити політичний режим або про те, що Україна не повинна існувати як країна. Або заяви військово-політичного керівництва про те, що у вересні вони навмисно обстріляли ТЕЦ у Харкові.

У будь-якому разі в МКС немає інструментів різкої відповіді на подібні заяви. Імовірно, Міжнародний кримінальний суд може висунути обвинувачення Путінові лише через кілька років.

Цей матеріал підготовлений у межах проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цього документа є виключною відповідальністю видання The Village Україна й не обов’язково зображає позицію Європейського Союзу.