Росіяни вранці 10 жовтня запустили ракети по Києву, є влучання в центрі, Святошинському, Голосіївському, Соломʼянському й Деснянському районах. Наразі відомо про шістьох загиблих та близько 50 постраждалих. Загалом було сім влучань.

Що відомо про жертви

Радник міністра внутрішніх справ Ростислав Смірнов станом на 10:00 повідомив про вісім загиблих та 24 травмованих в Шевченківському районі Києва. Але цю інформацію не підтвердили. 

UPD на 14:35. Шість людей загинуло в Києві, 50 людей постраждало, повідомила Радіо Свобода речниця ДСНС Світлана Водолага. 

За словами речниці ДСНС у Києві Світлани Водолаги, 12 людей врятували, із них четверо із пошкоджених будинків.

UPD на 16:00. У військовій адміністрації підтвердили інформацію про шість загиблих та 50 поранених.

Наслідки

Станом на 16:00 зафіксовано сім ударів у Києві, повідомили у військовій адміністрації.

За словами Кличка, руйнувань зазнали:

  • Житлові будинки — 45
  • Об’єкти критичної інфраструктури та ЖКГ — пʼять
  • Заклади освіти — шість (три школи, дитячий садочок, дві будівлі позашкільного виховання)
  • Заклади соціальної сфери — два
  • Заклади культури — шість
  • Заклади охорони здоров’я — пʼять
  • Адмінбудівлі — дві

Детальніше по районах 

  • Шевченківський район

Два влучання. Пошкоджено проїжджу частину. Шість автомобілів загорілися, ще 15 пошкоджено. Загинуло шість людей, постраждала ще 31.

  • Святошинський район

Влучання в одноповерхову будівлю, травмовано три людини.

  • Голосіївський район

Три влучання в різні критичні обʼєкти інфраструктури. Одне з них по школі, де сталося часткове руйнування. Постраждало 13 осіб сусіднього житлового будинку. 12 осіб врятовано та 24 евакуйовано.

  • Деснянський район

Влучання в обʼєкт критичної інфраструктури. Попередньо, постраждала одна людина.

Центр Києва перекрили

«Прошу і мешканців передмість  не їхати сьогодні в столицю. Центральні вулиці Києва перекрили правоохоронці, працюють рятувальні служби», – додав міський голова Віталій Кличко.

Патрульна поліція просить водіїв дотримуватися ПДР, швидкісного режиму, надавати перевагу каретам швидкої, авто поліції, рятувальникам.

Було влучання біля Центрального залізничного вокзалу

Одна з ракет влучила близько Центрального залізничного вокзалу Києва, повідомив Олександр Камишін. «Розбиті вікна, легкі пошкодження, поранених немає»,  написав Камишін.

Проте вокзал працює, висадка та посадка на потяги проводиться через західний та східний підземні переходи, які водночас виконують роль укриття, додають в УЗ.

Вікна на вокзалі закрили. Фото: Олександр Камишін

У партнерстві з World Central Kitchen на вокзалі годуватимуть пасажирів. Ті, хто прибуде 10 жовтня після комендантської години, зможуть залишитись на ніч, сказали в УЗ.

Метро зупиняли, але відновили

Близько 10:00 рух поїздів на всіх лініях метро в Києві призупинено, підземні станції працюють як укриття.

Але станом на 12:50 рух поїздів на всіх лініях відновили, також знову працює пересадочний вузол між «Театральною» та «Золотими воротами», повідомив міський голова Віталій Кличко.

Постраждав міст через Володимирський узвіз

Через ракетні удари пошкоджений пішохідний міст через Володимирський узвіз у Києві.

«Ви бачите, є воронка від прильоту ракети біля пішохідного моста», – зазначив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Через те, що конструкції пошкоджено, міст поки що буде перекритий для населення, зазначив він.

Які ще є руйнування

Постраждав Національний університет Шевченка, музей Ханенків, музей Шевченка, парк Шевченка, також житлові та офісні будинки у центрі Києва. Одна з ракет влучила у дитячий майданчик. Найбільше потраплянь у центрі.

Фото: ДСНС

Перебої зі світлом та водою

Через удари в Києві та області застосовують графіки аварійного відключення світла, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Частково обмежене електропостачання промисловим клієнтам та частині населення.

У Києві та області світла може не бути протягом двох годин, повідомили в ДТЕК.

Критичні об’єкти соціальної сфери – лікарні, метрополітен, рятувальні служби тощо – забезпечуються електроенергією в повному обсязі, додали в компанії.

Атаки по Київській області 

У Київській області також зафіксовані влучання російських ракет в трьох районах удари здійснені по критичній та цивільній інфраструктурі, повідомив голова області Олексій Кулеба.

Пошкоджено два об’єкти критичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, одна адміністративна будівля та склад приватного підприємства. Постраждало 10 людей, одна людина загинула.

За даними поліції, РФ здійснила 23 ракетних удари по території області. Девʼять ракет влучило в об’єкти критичної інфраструктури, але більшість ракет були знешкоджені силами ППО.

В області можливі перебої зі звʼязком, електрикою та водопостачанням. Також будуть планові вимкнення електропостачання, про них обіцяють попереджати.

Заступник голови ОП Кирило Тимошенко зазначив, що влучили в одну із ТЕЦ області.

Ракета, збита над Обухівщиною

В результаті вибухів в Обухівському районі Київської області пошкоджено понад 20 житлових будинків, повідомляє Нацполіція.

У районі шість потерпілих, один із чоловіків в тяжкому стані, зазначив очільник обласного управління поліції Андрій Нєбитов.

Також є влучання в Броварському районі, пошкоджена інфраструктура одного із сіл. За попередніми даними внаслідок падіння ракети є постраждалі, повідомив голова поліції області Андрій Нєбитов.

UPD. Одна людина загинула, одна поранена внаслідок ракетного обстрілу Броварського району, повідомили в поліції.

У Вишгородському районі пошкоджено вісім будинків, є двоє потерпілих, але стан їх задовільний.

UPD. Станом на 11:00 пошкоджено 11 інфраструктурних об’єктів у восьми регіонах і Києві, повідомив премʼєр Денис Шмигаль. Він закликав бути готовими до тимчасових перебоїв зі світлом, водопостачанням, зв'язком.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Росія обстрілює ракетами багато міст України. Вже відомо про Львів, Дніпро, Тернопіль, Житомир. Деякі ракети збили ППО. Деталі про масований обстріл українських міст читайте за посиланням

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі