З понеділка, 23 березня, громадський транспорт Києва перевозитиме тільки окремі категорії пасажирів, а спортивними та дитячими майданчиками користуватись заборонено. Згодом обмежать кількість людей, які можуть одночасно пребувати у продуктових магазинах та аптеках. Це черговий пакет заходів для попередження поширення коронавірусу в столиці, застосований міською владою. Містян просять залишатися вдома, бізнес закликають перевести працівників на віддалений режим роботи. 

В Україні зафіксовано 47 випадків коронавірусної хвороби (за даними на 21:00 у суботу, 21 березня – ред.).  З них у Києві зареєстрували 10 випадків захворювання на COVID-19.

Розповідаємо, що саме зміниться у Києві з понеділка, 23 березня.

Транспорт

У Києві заборонять пасажирські перевезення з 23 березня. Громадський транспорт перевозитиме лише тих пасажирів, які їдуть на роботу на критично важливих для життя міста підприємствах.

Хто належить до таких працівників? – Це лікарі, рятувальники, правоохоронці, фахівці сфери ЖКГ, люди, які працюють у продуктових магазинах та аптеках, співробітники стратегічних підприємств. Їздити в транспорті вони зможуть тільки за наявності спеціальної перепустки. У КМДА пообіцяли передати такі перепустки на підприємства.

Обмеження не стосуються пересування по місту на особистих авто.

Схема маршрутів громадського наземного транспорту для окремих категорій пасажирів:

Переглянути зображення у більшому розмірі можна тут.

Автобусні маршрути: 

56-Д: Проспект Палладіна – метро «Либідська»

114: Милославська – залізничний вокзал «Центральний»

118: Метро «Чернігівська» – метро «Політехнічний інститут»

119: Касіяна – Контрактова площа

220: Тростянецька –Медова

500: Північна – залізничний вокзал «Центральний»

Тролейбусні маршрути:

7: Чорнобильська – метро «Площа Льва Толстого»

16: Туполєва – Майдан Незалежності

30: Милославська – Кадетський гай

91-Н: Милославська – залізничний вокзал «Центральний»

92-Н: Проспект Свободи – аеропорт «Київ»

Трамвайні маршрути: 

1: Михайлівська Борщагівка – станція «Старовокзальна»

12: Пуща-Водиця – Контрактова площа

14: Проспект Відрадний – Контрактова площа

16: Метро «Героїв Дніпра – Контрактова площа

22: Бульвар Перова – завод ЗБК

28-Д: Проспект Ватутіна – метро «Позняки»

Громадські місця

На час карантину заборонено користуватись дитячими і спортивними майданчиками. Комунальники розмістять там відповідні оголошення. Таким є рішення Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА

Міська влада закликає киян «відмовитися від прогулянок та пікніків у парках, відвідування з дітьми дитячих майданчиків».

Продуктові магазини та аптеки

З середи, 25 березня, в продуктових магазинах та аптеках встановлюють нові правила – у приміщенні може знаходитись не більш ніж 1 людина на 10 квадратних метрів торгової площі.

Спеціальна комісія доручила «забезпечити наявність споживачів в торговельному приміщенні в кількості 1 особа на 10 м²». Крім того торговим майданчикам потрібно «забезпечити заходи щодо дотримання санітарних норм».

Медицина

Медики за потреби проводитимуть тестування на коронавірус SARS-CoV-2 вдома у пацієнтів, кажуть у МОЗ. Мобільні групи лікарів для проведення тестувань у пацієнтів удома посилюватимуть у разі потреби.

За досвідом Італії, у міністерстві очікують, що 80% уражених коронавірусною хворобою, перенесуть її в легкій формі, а реанімації потребуватимуть лише 5-7% хворих.

Безпека

Києвом курсують 8 автомобілів з гучномовцями, які попереджають про небезпеку вірусу та закликають дотримуватись карантинного режиму.

Поліція на час карантину посилить охорону громадського порядку. За час карантину правоохоронці вже задокументували 49 випадків порушення протиепідемічних заходів у Києві. Більшість недотримання правил карантину – це порушення правил пасажирських перевезень, а також заклади торгівлі та громадського харчування, які не припинили свою діяльність.

Містян закликають не панікувати та відповідально поставитись до самоізоляції. Головна мета таких заходів – «суворе обмеження контактів між людьми», кажуть у КМДА.