The Village Україна розповідає про фільми та журналістські розслідування, присвячені воєнним злочинам РФ в Україні.

  • документальні фільми

«20 днів у Маріуполі»

20 Days in Mariupol

Трейлер фільму «20 днів у Маріуполі»

про що: Стрічка показує події під час облоги Маріуполя російською армією в лютому-березні 2022 року – від перших годин початку повномасштабної війни до евакуації з міста. Зокрема, «20 днів у Маріуполі» фіксує серію воєнних злочинів РФ, включно з бомбардуванням маріупольського пологового будинку й обстрілами житлових районів російськими танками.

Хто зняв: Режисер фільму Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою були єдиними журналістами, які висвітлювали події в Маріуполі під час російської облоги. Вони готували матеріали для інформаційної агенції Associated Press, і 30 годин відзнятого відео – це головні докази, за якими ми можемо відтворювати події перших тижнів повнометражного вторгнення в Маріуполі.

 Детальніше про фільм ми розповідали в інтерв’ю зі Мстиславом Черновим.

Як подивитися в Україні: Прем’єра документального фільму відбулася на головному фестивалі незалежного американського кіно «Санденс», в Україні – на кінофестивалі Docudays UA 2023. В український прокат стрічку планують випустити 31 серпня 2023 року.

«Залізні метелики» 

Iron Butterflies

Трейлер фільму «Залізні метелики»

Про що: Повнометражний документальний фільм про терористичний акт РФ зі збиттям малайзійського «Боїнга» на Донбасі, унаслідок якого у 2014 році загинули 298 людей.

Хто зняв: Режисер фільму «Зошит війни» Роман Любий досліджує воєнний злочин Росії в комплексі: й обставини воєнного злочину, і процес міжнародного розслідування, і реакцію російської пропаганди.

Як подивитися в Україні: Прем’єра документального фільму відбулася на головному фестивалі незалежного американського кіно «Санденс», в Україні – на кінофестивалі Docudays 2023. В український прокат стрічку випустили 20 липня.

«Маріуполіс 2»

Mariupolis 2

Трейлер фільму «Маріуполіс 2»

Про що: Маріуполь під час облоги російськими військами в лютому-березні 2022 року – крізь призму приватного сектора та кількох родин, які шукають прихисток у домі молитви.

Хто зняв: Литовський режисер Мантас Кведаравічюс шість років тому зняв стрічку «Маріуполіс» про сучасний український Маріуполь, а в розпал повномасштабного вторгнення повернувся до міста та почав фіксувати український спротив РФ. Кведаравічюса взяли в полон і вбили російські окупанти, але стрічку-сиквел урешті вдалося змонтувати з фрагментів його записів.

Як подивитися в Україні: Прем’єра документального фільму відбулася на Каннському кінофестивалі, в Україні – на кінофестивалі Docudays UA 2022. В український прокат стрічку випустили в листопаді 2022 року. (Перший фільм «Маріуполіс» можна переглянути на сервісі Takflix.)

«Свідки»

Witnesses

Трейлер фільму «Свідки»

Про що: Історія про тимчасову окупацію російськими загарбниками Київської області – крізь призму п’ятьох чоловіків і жінок, які чинили спротив окупантам. «Дві жіночки, які останніми лишились жити в окупованому Мощуні, але продовжують варити кашу котам і дулями відганяють дрони; чоловік, який невідомо як знайшов пожежну машину та гасив пожежі в Гостомелі. Інший чоловік, який переправляв через річку наших солдат, які опинились в оточенні. Ці історії нагадують нам, хто ми, багато про нас говорять», – розповідають у команді фільму.

Хто зняв: Це перший документальний фільм від проєкту «Архів війни», заснованому командою кінофестивалю Docudays UA та організацією Infospace. «Люди емоційно і в неймовірних деталях розповідають про свій досвід виживання та спротив в окупації, через короткі свідчення відкривається щось значно більше – наш національний характер, воля до свободи», – коментує The Village Україна співзасновник «Архіву війни» та режисер Роман Бондарчук.

Як подивитися в Україні: Прем’єра документального фільму відбулася на кінофестивалі Docudays UA 2023.

«Чорнобиль 22»

Chornobyl 22

Про що: Як російські окупаційні війська окупували ЧАЕС і Чорнобильську зону відчуження, як спротив працівників станції допоміг Збройним силам України в битві за Київ і чому захоплення атомної станції – це воєнний злочин РФ, розповідає короткометражний фільм «Чорнобиль 22».

Хто зняв: Режисер Олексій Радинський відомий завдяки серії фільмів про сучасний Київ: зокрема, «Нескінченність за Флоріаном» про Флоріана Юр’єва. Матеріали для нової стрічки він зібрав під час роботи в проєкті з документації воєнних злочинів РФ The Reckoning Project: Ukraine Testifies («Розплата: Україна свідчить»).

 Детальніше про фільм ми розповідали в інтерв’ю з Олексієм Радинським.

Як подивитися в Україні: Прем’єра фільму відбулася на фестивалі короткого метру в німецькому Обергаузені, де стрічку нагородили головним призом. Українська прем’єра пройшла на Docudays UA 2023.

  • Журналістські фільми та розслідування

«Діти для Путіна»

Uprooted

Фільм «Діти для Путіна»

Про що: На момент повномасштабного вторгнення в Маріуполі було майже 60 тисяч дітей. Когось із них батьки встигли вивезти в безпечні місця, хтось залишився жити в окупації, а частину цих дітей депортували в Росію. Автори фільму «Діти для Путіна» розповідають у деталях, як РФ готувалася та реалізовувала воєнні злочини з викраденням дітей і розділенням батьків і дітей. «Стрічка викриває механізм насильницької депортації українських дітей до Росії та на тимчасово окуповані території», – розповідають у команді The Kyiv Independent.

Хто зняв: За фільм українського англомовного видання The Kyiv Independent відповідали журналістка Олеся Біда та режисер Віталій Гавура. Це перша стрічка в циклі, додають автори.

Як подивитися в Україні: українськомовна версія, англомовна версія

«Втеча від росіян»

Фільм «Втеча від росіян»

Про що: 18-річну Анастасію та 17-річну Марію після окупації Херсона росіяни обманом вивезли до Криму на «двотижневий відпочинок» і більше не дали змоги повернутися додому. Журналісткам української редакції «Слідство.Інфо» вдалося вивезти двох українських дівчат із тимчасово окупованого Генічеська.

Хто зняв: «Ми рятували наші джерела», – розповідають співавторки розслідування Анна Бабінець і Юлія Химерик зі «Слідства. Інфо».

 Детальніше про фільм ми розповідали в інтерв’ю з командою.

Як подивитися в Україні: YouTube

«Я звертаюся до нього за іменем»

I Call Him By His Name

Фільм «Я звертаюся до нього за іменем»

Про що: «Буча – місце злочину в ході війни, що шокувало світ. [...] Але це також неймовірна історія виживання та заповіт сили любові, коли це єдине, що лишилося», – починають документальний фільм BBC про воєнні злочини РФ у передмісті Києва. Будують стрічку на основі свідчень людей, які пережили тимчасову окупацію Бучі, передусім – жінки, чоловік якої загинув від рук окупантів.

Хто зняв: Репортер BBC Фергал Кін і режисерка й продюсерка Еліс Доярд спільно з українськими продюсерами Софією Кочмар-Тимошенко, Ростиславом Кубіком і В’ячеславом Шрамовичем.

Як подивитися в Україні: українськомовна версія, англомовна версія

«Щоденник вцілілої»

Фільм «Щоденник вцілілої»

Про що: Окупація Ягідного в Чернігівській області – один із найгірших прикладів воєнних злочинів РФ після 24 лютого. Окупанти зігнали понад 350 людей у підвальне приміщення школи й утримували їх там у нелюдських умовах, у процесі спричинивши смерть десятьох людей, а ще сімох розстріляли. Фільм будують на основі щоденника однієї із заручниць, у процесі роботи над проєктом журналістам вдалося встановити конкретні російські підрозділи та поспілкуватися з причетним до злочину російським офіцером.

Хто зняв: Журналістки «Суспільного» Інна Білецька та Алла Садовник.

Як подивитися в Україні: YouTube

«Атака на цивільних»

Civilians Under Attack

Фільм «Атака на цивільних»

Про що: Як Харківщина тримає оборону попри постійні ракетні удари РФ і що треба знати про воєнні злочини росіян у регіоні. «Фільм досліджує правозахисну інфраструктуру, що працює над фіксацією воєнних злочинів у Харківській області та на окупованих територіях. Убивства цивільних, руйнація будівель, зґвалтування, крадіжки, колаборанство, фільтраційні табори та фільтраційні процеси – неповний перелік речей, що опинились у фокусі», – розповідають у творчій групі.

Хто зняв: Харківське видання Gwara, що з 2016 року висвітлює культуру й інновації в регіоні.

Як подивитися в Україні: YouTube

Обкладинка: AP/Frontline