У селі Богданівка, що на Київщині, почали відбудовувати дитячий садок, який повністю зруйнували росіяни під час окупації. Процес ініціювала Система компаній «Кока-Кола» в Україні, яка інвестувала у нього три мільйони доларів. Саму відбудову здійснить Український Червоний Хрест, що вже понад 10 років є партнером компанії в реалізації гуманітарних проєктів допомоги.

«Кока-Кола» вирішила збудувати й подарувати громаді села Богданівка новий дитячий садочок на знак підтримки й поваги до українських людей і громади, на території якої вже 25 років працює український завод із виробництва напоїв Coca-Cola. Ми впевнено стоїмо пліч-о-пліч із нашими людьми, громадами та клієнтами, а цей проєкт є ще одним доказом нашої непохитної відданості», – розповідає Аднан Топіч, генеральний директор Coca-Cola HBC в Україні, Вірменії та Молдові.

«Український Червоний Хрест як найбільша гуманітарна організація країни має потужний досвід не лише в реалізації масштабних гуманітарних проєктів, але й у відбудові об’єктів соціальної інфраструктури. Ми маємо десятирічну успішну історію співпраці із Системою компаній «Кока-Кола» в Україні й докладемо максимум зусиль, щоби діти громади мали новий комфортний садочок якомога швидше», – повідомив Максим Доценко, Генеральний директор Українського Червоного Хреста.

Як дитячий садок став складом боєприпасів

На початку повномасштабного вторгнення село Богданівка Броварського району, як і 17 інших населених пунктів Великодимерської ОТГ, потрапило під окупацію росіян. У місцевій школі війська РФ облаштували штаб, а в дитячому садку – склад боєприпасів.

29 березня 2022 року, коли ЗСУ звільняли громади, російські війська почали відступати. Залишаючи позиції, вони грабували будинки в селі та спалили місцеву школу й дитячий садок. Оскільки в останньому було розміщено понад 1000 снарядів, підпал спровокував детонацію й потужний вибух. Понад 70 будинків залишились без вікон, багатьом знесло дахи, а від дитячого садочку залишились лише дві стіни.

Яким буде майбутній дитячий садок

Новий дитячий садочок зможе прийняти 80 дітей. Там передбачили актові зали, ігрові кімнати та ліфт, а також збудують укриття за всіма сучасними вимогами. Щоби процес будівництва був безпечним, його супроводжуватиме Державна служба з надзвичайних ситуацій, адже в землі досі можуть залишатися уламки чи частини нерозірваних бойових снарядів. 

Садок планує розпочати роботу в другій половині 2025 року, а поки дітей із Богданівки возять у сусідній населений пункт, що розташований за 12 км від селища.

«Ми вдячні за допомогу «Кока-Кола» нашій ОТГ, не лише гуманітарну, але й моральну. Громада розуміє, що не залишилась наодинці зі своїми проблемами, і це дуже цінно, особливо в такий нелегкий час. Новий сучасний садочок буде одним із найкращих на Київщині, ми хочемо вірити, що це хоч трохи компенсує всі ті жахливі речі, які довелось пережити нашим дітям», – каже Олександр Куценко, заступник селищного голови Великодимерської громади.

Як Система Компаній «Кока-Кола» підтримує Україну 

З 24 лютого 2022 року Система компаній «Кока-Кола» спільно з Фундацією «Кока-Кола» виділили українцям благодійну допомогу на понад 35 мільйонів доларів.

Генеральна директорка «Coca-Cola Україна» Олена Середа зазначає, що, окрім проєкту відбудови дитячого садочку, за ці кошти закупили й передали в громади 45 мобільних котелень, 70 тисяч продуктових наборів, 5 тисяч постільних комплектів із теплими ковдрами для внутрішньо переміщених осіб, понад півсотні потужних електрогенераторів для освітніх, медичних, гуманітарних закладів і багато іншого.

Окрім внеску у відбудову й гуманітарну допомогу, «Кока-Кола» прагне поділитися з українцями позитивними емоціями. Зокрема, наприкінці 2023 року завод на Київщині виготовив спеціальну благодійну партію 1 000 000 пляшок напою Coca-Cola. Їх роздали українцям, які зараз живуть у дуже непростих обставинах по всій території країни, щоби подарувати приємні емоції в період зимових свят.

Багато гуманітарних проєктів «Кока-Кола» вже успішно реалізувала, але компанія не збирається зупинятись і продовжує розробку й утілення нових благодійних ініціатив для подальшої підтримки громад по всій країні.

   

Матеріал підготовлено за підтримки СИСТЕМИ КОМПАНІЙ «КОКА-КОЛА»