Приватне акціонерне товариство «Асфальтобетонний завод «АБ Столичний» розробило інноваційне укриття подвійного призначення зі збірного залізобетону, що здатне витримувати тиск ударної хвилі до 100 кПа. Споруда може служити як у воєнний час як укриття, так і в мирний – як підсобка, майстерня чи інше. 

У приміщенні площею 85,5 метрів квадратних можуть комфортно розміститися 80–100 осіб.

«Асфальтобетонний завод «АБ Столичний» входить до групи ТАС і є виробником асфальтобетонних сумішей, бетонних і залізобетонних виробів, товарного бетону й інших супутніх товарів.

У проєкті передбачили внутрішню інженерію, автономний септик і дренажний колодязь. Електропостачання та воду підводитимуть від наявних мереж, водонагрівачі місткістю по 30 літрів забезпечать в укритті гарячу воду. Для питної води розмістять бак об’ємом 0,3 метра кубічного.

Електричні конвектори разом із припливно-витяжною вентиляцією підтримуватимуть температуру в загальних приміщеннях на рівні 14°C, у санвузлах – 18°C. У випадку перебоїв з електропостачанням відбудеться перемикання на дизельні генератори, також є можливість провести Wi-Fi. Уся система автоматизована: і вентиляція, і щитові блокуватимуться в разі небезпеки, тоді вмикатимуться інші варіанти освітлення та вентиляції.

Площа забудови: 131,8 М²

Загальна площа: 85,5 М²

Вогнестійкість: ІІ СТУПІНЬ

Клас наслідків: СС2

Група ПРУ: П-4, П-5, П-6/

Клас укриття: A-IV.

Ціна:  8–9 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ «ПІД КЛЮЧ» (ЗАЛЕЖНО ВІД ПРИЗНАЧЕННЯ)

У проєкті врахували та дотрималися будівельних державних норм щодо інклюзивності, які введуть у дію з 1 листопада 2023 року: рівна підлога, широкі сходи, механізм для спуску візочків і відповідні санвузли для осіб із маломобільних груп населення. 

Залежно від мети споруду можуть звести як укриття класу A-IV або як протирадіаційне сховище. Також передбачено можливість повного, а не часткового заглиблення споруди в землю. Так є можливість використовувати ділянку над укриттям, не порушуючи водночас захисних властивостей укриття.  

Проєкт укриття має всі необхідні дозволи, тож замовнику треба лише підготувати проєкт із прив’язкою під місцевість. Монтаж укриття триває два місяці.

Щоби більше дізнатися про проєкт зведення укриттів для цивільного населення, напишіть на пошту [email protected] або зателефонуйте за номерами 044 300 2904, 067 243 1962.

Більше про «АБ Столичний»

   

Матеріал підготовлено за підтримки ПрАТ «АБ Столичний»