У клініці ТOP Clinic DENIS уперше в Києві провели остеоінтегративне протезування трьом пораненим українським захисникам. Щоби навчити українських лікарів цієї технології, до України приїхав шведський хірург-ортопед, професор Рікард Бранемарк (Rickard Brånemark). Він заснував остеоінтегративне протезування в ортопедії та провів майже 300 таких операцій у Європі й США. Роботу хірургів демонстрували через відеотрансляцію, за нею спостерігали кілька десятків українських лікарів. 

Для військових остеоінтегративне протезування в клініці безоплатне. Протез коштує від 30 до 40 тисяч доларів. Внутрішні імпланти Рікард Бранемарк придбав власним коштом. Надалі до фінансування планують залучати благодійні фонди.

«Я дуже радий, що маю можливість бути в Україні, допомагати та навчати ваших медиків нових методик протезування саме в часи війни. Я переконаний, що для України буде значно краще, якщо методика остеоінтегративного протезування буде розвиватися всередині вашої країни, і ваші медики зможуть застосовувати її самостійно, а не відправляти поранених на лікування за кордон», – сказав професор під час конференції в клініці.

Як працює остеоінтегративна технологія

Звичайні протези передбачають використання куксоприймача (кукса – частина кінцівки, що залишилася після травми). Така конструкція некомфортна для користування, бо м’які тканини постійно травмуються, протез натирає й погано тримається.

За остеоінтегративної технології протез кінцівки імплантують у залишок кістки, а не одягають на куксу. Так навантаження припадає на кістку, а не на м’які тканини. Основним показанням до остеоінтегративного протезування є травматичні ампутації, особливо за короткої кукси.

«Стандартні протези трішки не влаштовують. Вони тиснуть, неможливо довго ходити. Важко навіть сидіти – уже за 30 хвилин на дивані сильно починає боліти спина», – розповідає про досвід використання звичайного протезу військовослужбовець ЗСУ Сергій Коцюба.

Остеоінтегративні протези функціональніші та зручніші в користуванні:

  • не натирають і не травмують м'які тканини кукси
  • забезпечують ширший діапазон руху та плавність ходи
  • легко знімаються та надягаються, а користуватися ними можна цілодобово
  • забезпечують краще відчуття тіла

«Навантаження відразу йде на кістку, тобто виникає кістково-суглобове чуття. Якщо людина з таким протезом наступає на камінчик, вона це відчуває», – пояснює ортопед-травматолог Олександр Галузинський.

Як відбувалися операції

Для ортопедичних операцій у TOP Clinic DENIS обладнали окрему операційну й оснастили її обладнанням та інструментами провідних медичних брендів: STORZ (Німеччина), Olympus (Японія), Aesculap (Німеччина). В операційній встановили системи ламінарного потоку повітря. Вони очищують повітря над хірургічним столом до повної стерильності.

Операції минули успішно, наразі бійці відновлюються в стаціонарі клініки. На першому етапі їм встановили внутрішні імпланти, а через три місяці відбудеться наступний етап – встановлення перехідника, до якого кріпиться зовнішній протез. Професор Бранемарк планує знову приїхати до України, щоб провести операції та навчати лікарів.

«Хоча TOP Clinic DENIS ще тільки набирає оберти, ми вже почали втілювати нашу місію – впроваджувати світовий рівень медицини в нашій країні та навчати українських фахівців. Плануємо й надалі допомагати військовим і навчати лікарів нової технології», – говорить Денис Татаркін, CEO & співзасновник клініки.


TOP Clinic DENIS – багатопрофільна клініка, яку відкрили в Голосіївському районі Києва влітку 2022 року. Вона розташована за адресою вулиця Композитора Мейтуса, 5.

Контакт-центр працює цілодобово за номером 0 800 607 555. Більше інформації на denis.ua

Записатися на прийом У TOP Clinic DENIS

Матеріал підготовлено за підтримки TOP Clinic DENIS