Громадська організація «Інтерньюз-Україна» запустила для українців безплатну онлайн-платформу Nadiyno. Це база знань, яка допоможе громадянам більше дізнатися про цифрову безпеку. Вона містить поради для захисту персональних даних і пристроїв, а також перевірені рекомендації та рішення. 

Окрім перегляду інформації на сайті, користувачі зможуть звернутися за допомогою до фахівців у чаті або через форму-звернення на платформі. Нині Nadiyno працює в тестовому режимі.

Особливо важливими на платформі є поради для жителів тимчасово окупованих територій. На сайті є поради щодо вибору месенджерів, як захистити спілкування в них, а також як підготуватися до перевірки смартфона чи уникнути прослуховування в окупації.

«На окупованих територіях не працюють українські мобільні оператори, а російські SIM-карти видають за паспортом. Небезпечно обговорювати військові чи політичні питання. Окупанти часто отримують доступ до пристроїв та акаунтів мешканців  вони можуть вести акаунти та робити фейкові дописи»,  кажуть експерти ГО «Інтерньюз-Україна».

Платформу реалізували в межах проєкту «Цифрова екстрена підтримка громадянського суспільства в Україні» за підтримки Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади (GAC) через eQualitie Inc. Інформаційними партнерами Nadiyno стали Міністерство цифрової трансформації України й національний проєкт «Дія.Цифрова освіта».

«У жовтні 2022-го ми оцінили цифрові потреби українців. 64% опитаних потрапляли в кризові ситуації, пов’язані з онлайн-безпекою. Рівень цифрових навичок 55% респондентів виявився нижче середнього. А популярні месенджери Viber, Telegram і Facebook Messenger найменш захищені та не підходять для передання чутливої інформації», розповідає про мету проєкту його менеджерка Катерина Цибенко.

«Ми опинилися в першій у світі кібервійні, де країна-агресор використовує технології, пропаганду, дезінформацію та цифрові інструменти як справжню зброю. Ворог не нехтує персональними даними, ставлячи під удар українців і їхню онлайн-безпеку. Тому ми підтримуємо інструменти з онлайн-безпеки, якими можуть скористатися наші громадяни. І що якісніші вони, то безпечнішим стає наш онлайн-простір і міцнішими й незламнішими українці в цифровому середовищі», говорить головна спеціалістка Директорату європейської та євроатлантичної інтеграції міністерства Ярослава Дьо.

Допомога з цифровою безпекою від Nadiyno

Матеріал підготовлено за підтримки ГО «Інтерньюз-Україна»