На The Village Україна триває «Тиждень муралів». У понеділок ми запустили голосування за «найкращі» та «найгірші» мурали Києва серед читачів. У вівторок говорили з експертами про те, що відрізняє якісний стритарт. А в четвер розбиралися, за якою процедурою слід погоджувати нові мурали в місті. Тепер разом із РДА рахуємо, скільки стінописів зареєстровано в Києві.

На рівні КМДА місто не веде статистики про те, скільки загалом муралів зареєстровано в Києві. Інформацію про їхню кількість редакції The Village Україна надавали з кожного району окремо, окрім Шевченківського, де обліку не ведуть узагалі.

Так, дев’ять із десяти районних адміністрацій надали дані про 213 муралів у Києві. Це на 54 роботи більше, ніж нарахували в грудні 2020 року. Тоді в Шевченківському районі налічили 20 муралів. Разом із ними в місті зареєстровані 233 мурали, однак насправді стінописів більше.

Про найбільшу кількість муралів (понад 70) заявили в Оболонському районі, тоді як у 2020-му РДА повідомляла лише про 18 стінописів. Найменше (три) муралів зареєстрували в Дніпровському районі. Три роки тому рекордсменом за кількістю муралів був Дарницький район, а в Дніпровському районі фіксували лише два мурали.

Оболонський район

   

Точну кількість муралів у районній адміністрації не повідомили, однак зазначили, що йдеться про понад 70 робіт. Значну частину стінописів на Оболоні створили українські художники Віталій Гідеван та Олександр Корбан. Останньому належить робота з танцівниками, яку художник виконав на стінах 16-поверхового будинку на проспекті Володимира Івасюка (раніше – проспект Героїв Сталінграда). 

Мурал із танцівниками Олександра Корбана. Фото: Mural Social Club

Серед помітних робіт також стінопис Back to the Roots художника Dima Fatum і мурал «Портали» про Софію Київську іспанця Gonzalo Borondo, що на проспекті Івасюка.

Мурал «Портали» на проспекті Васюка. Фото: Максим Білоусов | Mural Social Club

Дарницький район

   

У Дарницькому районі, який був рекордсменом за кількістю муралів у 2020 році, налічили 52 роботи. Водночас одну з робіт, яку включили до офіційної статистики, а саме мурал Synergetic Олександра Гребенюка, замалювали невідомі ще у 2018 році.

Серед стінописів району – мурали на станції метро «Осокорки», а також близько десятка робіт, створених у межах проєкту Art United Us колишнього радника міського голови з питань культури Гео Лероса, здебільшого на будівлях уздовж Харківського шосе та проспекту Миколи Бажана.

Мурал «Зараз» німецької команди Innerfields і сюрреалістична робота художника Dima Fatum на Харківському шосе. Фото: Дарницька РДА

Також на Дарниці з’явилося кілька муралів у межах проєкту Mural Social Club. Це, зокрема, стінопис «Земля й небо» із зображенням візантійської фрески на вулиці Анни Ахматової та мурал «Любов керує світом» італійця Francesco Giorgino на вулиці Архітектора Вербицького.

У 2020 році на 25-поверхівці біля метро «Харківська» створили 78-метровий мурал «про стійкі сімейні цінності», він розташований на стіні одного з трьох будинків ЖК «Лебединий» і зображує жінку з немовлям на руках.

Мурал «про сімейні цінності» на ЖК «Лебединий» біля «Харківської». Фото: PastArt Studio

Печерський район

   

На території Печерського району зареєстрували 26 муралів, найбільше стінописів – на вулиці Великій Васильківській. Серед них мурал «Крути», створений до виходу однойменного фільму командою Kailas-V; роботи Rise американського художника James Bullough і «Два селянина» аргентинця Pastel; мурал, натхненний Contra spem spero Лесі Українки, а також портрет південноафриканського правозахисника Нельсона Мандели, який у 2021 році облили червоною фарбою представники ультраправої організації «Авангард культурна спілка».

Робота «Два селянина» аргентинського художника Pastel. Фото: Art United Us

Серед найбільш резонансних муралів району – робота харківської художниці Соні Морозюк, яка з’явилася в березні 2023-го на вулиці Мечникова та викликала неоднозначну реакцію міської спільноти. Мурал із блакитно-жовтим тлом і написом «Що крутіше, ніж сім’я у 44 млн?» критикували й митці, зокрема, художник Володимир Манжос – учасник дуету Interesni Kazki.

Мурал Соні Морозюк на вулиці Мечникова. Фото: Соня Морозюк

Святошинський район

   

У Святошинському районі нарахували 22 мурали, але насправді робіт щонайменше 24, згідно з фотографіями, оприлюдненими на сайті РДА. 

П’ять муралів створили на вулиці Академіка Туполєва, ще чотири – на Берестейському проспекті.

Мурали Євгенії Фуллен на будівлях кінотеатру «Екран» і Святошинського управління освіти. Фото: Євгенія Фулен

У Святошинському районі щонайменше три роботи художниці Євгенії Фулен, відомої скандальним проєктом на вулиці Січових Стрільців; два мурали з героями мультфільму «Козаки»; мурали з іншопланетянами та звірятами В’ячеслава Шума, створені в межах проєкту Dynamic Urban Culture Kyiv, а також робота українського художника Chzz Zavoyovnuk, який розмалював електропідстанцію в межах флешмобу «Київенерго».

Робота Chzz Zavoyovnuk на електропідстанції «Київенерго». Фото: Святошинська РДА

Крім того, район відомий роботою «Стриж», яку створив у 2015 році художник Алекс Максіов поблизу Академмістечка, і яку закрили утеплювачем на одному з поверхів.

Мурал «Стриж» Алекса Максіова поблизу Академмістечка. Фото: Святошинська РДА

Шевченківський район

   

У Шевченківському районі на запит редакції відповіла керівна компанія з обслуговування житлового фонду. Там відзначили, що лише надають погодження на розміщення монументальних розписів, однак їхній реєстр не ведуть.

У 2020-му Шевченківська РДА надавала статистику, згідно з якою на території району створили 20 муралів. За останній рік з’явилися, зокрема, мурали на корпусах лікарні Охматдит із картинами Марії Примаченко та на честь зоозахисниці Анастасії Тихої на Золотоустівській.

 Мурал на корпусі №15 лікарні «Охматдит». Фото: Ukrainian Beasts

У Шевченківському районі розташовані найбільш відомі роботи дуету Interesni Kazki Володимира Манжоса й Олексія Бордусова, серед яких робота «Український Святий Георгій» біля Пейзажної Алеї та «Час змін» на Стрілецькій.

Мурал «Український Святий Георгій» біля Пейзажної Алеї. Фото: Kyiv City Guide 

Подільський район

   

У Подільській РДА кажуть, що на території району створено 14 муралів, серед яких стінопис із козаком бразильського художника Nunca, мурал Фінтана Магі з оленем на будівлі Санепідемстанції, а також робота «Розум, тіло і душа» із силуетом ведмедя іспанського художника Kraser.

Мурал «Розум, тіло і душа» іспанського художника Kraser. Фото: Art United Us

Низку муралів у межах району створили учасники ексдуету Interesni Kazki – це три роботи на стінах дитячого садка №626 на проспекті Правди (2009 рік), а також мурал «Життя без науки – смерть» на території Києво-Могилянської академії (2013 рік), у створенні якого брав участь співзасновник Interesni Kazki Володимир Манжос.

Водночас в офіційній статистиці не відображений останній мурал Манжоса «Час змін: Перемога» на вулиці Нижній Вал, створений вже у 2023 році. З низки патріотичних муралів, що з’явилися на Подолі за останній рік, у РДА зафіксували лише роботу «Привид Києва» на Межигірській, тоді як мурали на честь «Запорізького месника», військового Олександра Хміля, мурал вдячності військовим, а також стінопис на честь волонтерів не додали до офіційної статистики.

Мурал «Привиди Києва» авторства Андрія Ковтуна на вулиці Межигірській у Києві. Фото: Кирило Тимошенко

Солом’янський район

   

У Солом’янському районі налічили десять муралів. Певно, найвідоміших із них – мурал «Свята Джавеліна», який створили у травні 2022-го на вулиці Авіаконструктора Антонова, 13. У той же день, коли художники закінчили роботу, блакитний німб з українським гербом на муралі замалювали за вказівкою КМДА. Це сталося після критики представників української Ради церков та обурило творчу групу, яка назвала дії міської адміністрації «потуранням дикунству».

Мурал «Свята Джавеліна», створений командою Kailas-V. Фото: Вероніка Масенком

На території району розташований стінопис із дівчиною біля вікна канадського художника Еммануеля Джаруса, який також створив у Києві мурал із велосипедистом біля велотреку в Шевченківському районі. Мурал Джаруса на Солом’янці у вересні могли замалювати, однак завдяки реакції місцевої спільноти роботу вдалося зберегти.

Мурал канадського художника Еммануеля Джаруса неподалік від Центрального вокзалу. Фото: Art United Us

Деснянський район

   

У Деснянському районі нарахували дев’ять муралів, серед яких чотири розташовані на проспекті Червоної Калини (раніше – проспект Володимира Маяковського). Це, зокрема, мурал на 17 поверхів із дівчиною та квітами Фінтана Магі; мурал на честь телеказкаря «діда Панаса» (Петра Весклярова), який створили до виходу документального серіалу «Чий х*й?» про історію виникнення української ненормативної лексики; і робота «Воля» на 24 поверхи італійського художника 2501.


Мурал на честь телеказкаря «діда Панаса» на проспекті Червоної Калини. Фото: Film.ua Group

Серед помітних муралів району також мурал іспанського художника Liqen на вулиці Братиславській. У 2023-му в Деснянському районі створили масштабний мурал на честь загиблого українського військового Максима «Регбіста» Яловцова, він розташований на вулиці Милославській, 25.

Мурал із дівчиною та квітами Фінтана Магі. Фото: Kyiv City Guide

Голосіївський район

   

У Голосіївському районі надали інформацію про сім муралів, розташованих на житлових будинках. У РДА підкреслили, що не ведуть облік муралів, розташованих на багатоквартирних житлових будинках, тому інформацію надавала керівна компанія з обслуговування житлового фонду району.

Мурал «Паперові літачки» Олександра Корбана на вулиці Антоновича. Фото: Kyiv City Guide

Серед зареєстрованих муралів – кінь художника Рікі Лі Гордона, що біжить по Чорному морю; рожеві жирафи на Володимирській; «Паперові літачки» на вулиці Антоновича; а також мурал на честь саперів на вулиці Академіка Заболотного, 20-А.

Мурал на честь саперів на вулиці Академіка Заболотного. Фото: Postulga Art Family

Дніпровський район

   

У Дніпровському районі зареєстровані лише три мурали, серед яких стінопис із дівчиною та планетою дуету My Forest Bridge на вулиці Павла Полуботка та мурал пам’яті бійцю «Азова» Андрію Огороднику авторства Віталія Гідевана на вулиці Новаторів.

Мурал дуету My Forest Bridge на вулиці Павла Полуботка. Фото: My Forest Bridge

Гідеван також створив у Голосієві низку муралів із тваринами й пегасом, які не ввійшли до офіційної статистики. Найбільш масштабний мурал району Serenity авторства американського художника Ернесто Маранжа висотою в 15 поверхів, який створили на Харківському шосе в межах проєкту Art United Us, замалювали у 2019 році.