На вулиці Рейтарській у Києві створюють мурал, присвячений Бахмуту, із зображенням вагітної дівчини. Стінопис ініціювала українська музикантка й блогерка Даша Суворова. «Я донька військового офіцера й, коли наше місто почали стирати з лиця землі, зрозуміла, що не буду писати про це пісні, адже це страшний біль. Одного разу, коли заснула після сильного обстрілу, мені наснилася ця трилогія муралів. Тоді я вирішила висловити свої почуття через стінописи», – розповіла Суворова в коментарі для видання «Наш Київ».

Перший мурал трилогії з присвятою «Артемсолі» відкрили на початку травня в Ірпені. На майбутньому ж муралі поблизу Золотих воріт мала бути зображена жінка, яка тримає у своєму лоні зруйноване ворожими снарядами місто. Автором майбутнього стінопису на Рейтарській став бучанський художник Євгеній Аксьоненко, а співкуратором проєкту – Денис Смачелюк. 

Водночас спільнота мешканців вулиці Рейтарської виступила проти муралу, зупинивши процес створення. У відповідь на це ініціатори стінопису публічно заявили, що збирали підписи мешканців будинку на Рейтарській перед початком робіт. Утім, вони не надали їх після прохання редакції The Village Україна. Ми спробували дізнатися в них, що відбувається.

«Мешканці будинку проти»

 

   

Роздруківка з таким написом зʼявилася на незакінченому муралі на початку серпня, майже одразу після початку проведення робіт. Власниця квартири в будинку на Рейтарській розповідає в коментарі The Village Україна, що вона й інші мешканці будинку обурені тим, що мурал почали наносити на будинок без їхнього відома, не узгодивши з ними ні час проведення робіт, ні малюнок, який збираються нанести. Водночас автори муралу буцімто мають дозвіл на проведення робіт від міської влади й підписи мешканців будинку. 

«Я тиждень телефонувала на 1551 [контактний центр міста Києва], у департамент територіального контролю міста Києва. У мене цілий зошит був списаний. Я телефонувала в різні державні інстанції й дізнавалася, на яких підставах їм видали дозвіл [на цей мурал], натомість мене постійно відправляють на інші номери, ніхто нічого не знає й не може пояснити, – розповідає мешканка району, яка попросила не вказувати її ім’я. – Одного разу на тому боці слухавки мені назвали імʼя – Володимир Данько [управитель мікрорайону «Михайлівська» в житлово-комунальних господарствах Шевченківської РДА – ред.]. Буцімто саме він підписав дозвіл на нанесення муралу. Проте додзвонитися до Данька так і не вдалося. Зрештою мені сказали, що дозвіл підписаний кимось «зверху».

Редакція The Village Україна намагалася зв’язатися з Володимиром Даньком, але не отримала відповіді на момент публікації матеріалу.

За її словами, мешканці будинку подали колективну заяву про незгоду до КМДА, яку мають розглянути впродовж двох тижнів. Юристи, до яких паралельно зверталася жінка, порадили їй викликати поліцію, якщо роботи почнуть відновлювати впродовж цього часу. 

Чому мешканці проти 

   

Свою незгоду мешканці передусім аргументують тим, що ескіз муралу «порушує морально-етичні норми і є спекулятивною спробою піару на темі трагедії Бахмута». Мешканці розповідають, що бачать різницю між заявленим гуманітарним спрямуванням муралу – вшанування памʼяті й підтримка постраждалих від війни – і можливим прагненням отримати фінансову або рекламну вигоду з його реалізації.

Вони наголошують, що такий підхід може забезпечити ріст популярності організаторів. Цей аспект викликає сумніви й обурення серед спільноти, у якій вважають, що експлуатація памʼятних подій та емоцій може мати неетичний вигляд, особливо коли це стосується важливих для країни подій.

«Це, звісно, субʼєктивна оцінка, але нікому з нас цей малюнок не сподобався. Він дуже провокаційний і в ньому, як мінімум, порушені морально-етичні норми. Вони зараз спекулюють на війні, – каже мешканка будинку. – На цьому малюнку зображений доволі впізнаваний силует однієї жінки, літають снаряди й указана конкретна адреса з Бахмута. Трагедія Бахмута – це якась персоналізована історія? Там загинуло безліч людей, тисячі втратили свої домівки. Чому на малюнку не всі ці люди? Або чому там не захисники Бахмута? Це, звісно, риторичні запитання». 

Водночас представниця мешканців вулиці каже, що насамперед їх турбує порушення процедури отримання дозволу й відсутність консультацій зі спільнотою. «Зараз мешканцям будинку закидають, що ми, мовляв, зажерлися на своїй Рейтарській і проти вшанування трагедії Бахмута. Ми проти незаконного нанесення муралу на своєму будинку, який із нами ніхто не узгодив. Просто прийшли й стали малювати, у квартирах почало смердіти фарбою. Про дозволи жодної конкретики, нашої думки ніхто не питав».

Ще одним аргументом проти нанесення муралу жінка називає відсутність згоди мешканців будинку: «Ніхто з мешканців нашого будинку під цим не підписувався. Ба більше, у чаті мешканців нашого району кажуть, що мурал мали наносити на іншому будинку, але там щось пішло не так і тепер він перекочував до нас на Рейтарську. Якщо знову ж таки про це все читати, дізнатися, як наносять мурал, то там дуже багато різних пунктів. По-перше, який він має бути. По-друге, для цього потрібно отримати письмову згоду від кожного з мешканців. Про це є також матеріал у вас, на The Village Україна». 

Раніше ми писали, про що (не) варто комунікувати на стінах будинків і як регулюють стритарт у Києві й в інших містах

 

   

 

«Під час війни, як ніколи, ми маємо це розуміти як громадяни України. Я просто думаю, що нам усім дуже важливо розуміти й завжди працювати в правовому полі. Я не хочу переходити на особистості й тому подібне. Просто є закони, яким ми маємо слідувати, а держструктури зобовʼязані відповісти на якісь наші громадянські питання, а не «зливатися» й переводити стрілки».

 

   

 

Хто така Даша Суворова

 

   

Даша Суворова – українська співачка, акторка й авторка пісень. Народилася у 1988 році в Угорщині в родині військових, з двох років проживала в місті Бахмут (до декомунізації – Артемівськ), що на Донеччині. Здобула сценічну популярність задовго до повномасштабного вторгнення, у 2011-му році, завдяки її хіту «Поставит Басту», який тримався на вершині найавторитетнішого музичного хіт-параду Росії «Золотой граммофон» понад 20 тижнів.

У 2012 році Суворова випустила перший студійний альбом під назвою «Космонавт». Згодом на церемонії в Кремлі співачка отримала свою першу статуетку «Золотой граммофон» за пісню «Нелюбовь». Наступного дня Суворова виступила на «Золотому грамофоні» у Санкт-Петербурзі, де виконала відомий хіт «Поставит Басту».

Улітку того ж року в Києві (у внутрішньому дворику на вулиці Грушевського) створили Стіну памʼяті для рок-музиканта Віктора Цоя. Ідею створення цієї стіни запропонувала сама Суворова. Після того співачка вирішила зняти відеокліп на одну з відомих пісень Цоя – «Спокойная ночь».

1 лютого 2021 року, на свій 33-й день народження, співачка випустила авторську версію пісні «Небеса», яку написав Костянтин Меладзе, яка стала частиною репертуару Валерія Меладзе.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Даша Суворова перебуває в Україні, виступає на благодійних концертах й підтримує ЗСУ.

У тому ж матеріалі для «Наш Київ» авторка й співачка Даша Суворова розповідає, що місце для муралу було вибрано невипадково, мовляв вулиця Рейтарська – особливе місце для самої Даші, яке стало для дівчини своєрідним домом, де вона проводить багато часу та пише пісні. 

У соціальних мережах активно обговорюють позицію мешканців будинку, які відзначають, що вони відділені від підтримки ідеї муралу, отже, виступають проти підтримки мешканців Бахмуту. Зокрема, у ТіkTok-акаунті користувачки darina.sher можна знайти такі відео:

@darina.sher Просто немає слів!😢 #стрітарткиїв #стрітартукраїна #бахмут #streetartkyiv #mural ♬ Rain - Sadness

@darina.sher Автор і виконавець: Аксоненко Євгеній #стрітарткиїв #streetartkyiv #mural ♬ Belonging - Muted

Коментарі під відео darina.sher: