Кожна справа, яку ми маємо зробити, або розпочали й не завершили – займає місце в нашій пам'яті та неконтрольовано звертає до себе увагу. Посеред робочої зустрічі ми згадуємо, що так і не записалися до стоматолога. А в черзі до стоматолога – що так і не відповіли на той імейл із минулого тижня.

Це збільшує рівень фонової напруги та мимовільно перемикає нашу увагу. Тому виписати все, що крутиться в голові, у список справ – чудова ідея, яка, на перший погляд, допоможе організувати хаос і покращити фокус.

На базі наукових досліджень і знань про механізми нашої уваги The Village Україна разом із нейротехнологічною платформою Anima розповідають, як зробити звичний список справ ефективнішим.

На думку авторів дослідження, складання to-do ліста перед сном може допомогти швидше заснути, бо зменшує когнітивне навантаження. Іще одна наукова праця з університету Флориди підтверджує, що, коли ми виписуємо справи в конкретний план, вони перестають займати нашу увагу й ми можемо сфокусуватися на актуальному завданні.

Навчитися краще фокусувати увагу допоможе тестування від Аnima – нейронаукового трекеру психічного стану. Воно поєднує машинне навчання з технологією ай-трекінгу. Ви дізнаєтесь, куди спрямовуєте увагу і як обробляєте візуальну інформацію. А персональні рекомендації щодо робочого режиму та релаксації допоможуть зберігати фокус на важливому та менше відволікатися.

Але трапляється, що наші списки стають усе довшими, деякі завдання переносяться на наступний день, тиждень чи місяць. У кінці робочого дня ми виснажені, а дивлячись на список справ, відчуваємо, що однаково зробили недостатньо.

To-do ліст може як зменшувати когнітивне навантаження та допомагати в плануванні, так і мати зворотний ефект – збільшувати прокрастинацію, рівень стресу та знижувати самооцінку через неможливість виконати заплановане.

Що робити, щоби to-do ліст працював нам на користь

1

У списку справ на день – конкретні завдання, що ведуть до мети

Спершу варто знати свої пріоритети на довші проміжки часу, наприклад, покращити англійську за рік чи написати статтю за два тижні. Далі – перетворити їх на конкретні реалістичні завдання на щодень, наприклад, читати текст англійською протягом 15 хвилин.

Учені виявили, що після написання плану люди схильні відчувати, що вже зробили багато для досягнення мети й обирають поведінку, яка до цієї мети не веде. Тому записати важливі завдання – це лише перший крок.

2

Бронювати час на виконання кожного завдання

Автор бестселерів із продуктивності Кел Ньоюпорт пише, що список справ не має сенсу, якщо ви не відповіли собі на два питання:

  • Скільки часу потребує кожне завдання?
  • Скільки часу й коли є в моєму робочому дні на це завдання?

Без відповідей на них ми рухаємося наосліп, а наш список справ викликає розчарування й перевантажує мозок. Тому доповнюємо кожне завдання зі списку часовим проміжком, коли ми зможемо його виконати.

Дослідниця уваги Глорія Марк радить спостерігати за рівнем продуктивності протягом дня й дослідити, коли наша увага на піку й нам легше виконувати складні завдання. Саме на цей час варто планувати найважливіші справи, що відповідають нашим цілям.

3

Навчитися краще оцінювати час

Ми плануємо більше справ на день, ніж можемо зробити, бо не вміємо точно оцінювати час. У дослідженні лише 21% учасників змогли реалістично оцінили час, необхідний на виконання знайомого й не надто складного завдання. 47% були впевнені, що їм знадобиться менше часу, ніж насправді, а 39% – переоцінювали час.

Щоби точніше оцінювати час, варто декілька разів простежити, скільки часу ми насправді витрачаємо на певне завдання й додати запас на непередбачувані обставини.

4

Зберігати список справ на день коротким

Коли в списку справ забагато пунктів, нам складніше тримати фокус, ми прокрастинуємо або беремося за найлегшу справу, щоби швидше зняти напругу та відчути прилив дофаміну від галочки в чеклісті або викресленого пункту в блокноті.

Класичне дослідження з психології пояснює, що ми можемо одночасно утримувати в пам'яті приблизно сім одиниць інформації. За даними іншого дослідження, що більше варіантів вибору мали учасники, то більше відчували відповідальність за вибір, розчарування в процесі ухвалення рішень і незадоволення від того, що врешті обрали.

Коли ми знаємо свої пріоритети та навчилися реалістично оцінювати час, нам легше лишати у списку справ на день ту кількість справ, яка нам справді під силу.

5

Присвячувати весь запланований час завданню

Зменшити кількість подразників, що відвертають увагу. Як це краще зробити, ми писали в матеріалі про увагу. Можна додати візуальне нагадування, як-от наліпку з пріоритетом на день, що висить на рівні очей і допоможе повертати фокус, коли ми відволіклися.

6

Окремо вести список завдань, які не мають чітких дедлайнів

Виписувати сюди справи, які добре було б зробити, але чи завтра, чи за тиждень – не принципово. Додати у своє планування часові проміжки на цю діяльність у ті періоди, коли наша увага не на піку. Або ж повертатися до списку після роботи чи під час перерви, обирати й виконувати кілька пунктів.

Дослідження показують, що ми більш вмотивовані виконувати діяльність, яку вільно обрали, а не ту, яку зобов'язані зробити. Так ми зможемо без зайвого тиску навести лад у справах, які давно чекають.

7

Запланувати час на планування

Щоби скласти реалістичний список справ, потрібні увага та простір. Тому добре працює виділити окремий час на планування. Хтось робить це на початку робочого тижня, хтось – навпаки, увечері п'ятниці планує наступний тиждень, щоб у понеділок зранку точно знати, з чого починати.

Перегляд списку справ на завтра може бути останньою справою в кінці робочого дня. А комусь підійде коротке осмислене планування за ранковою кавою.

Платформа Anima пропонує науково обґрунтований тест, що допомагає відстежувати, куди ми спрямовуємо свою увагу, і краще розуміти свій психічний стан. А також дає практичні поради, як перефокусуватися за потреби. Протокол тестування Anima використовує ай-трекінг – сучасний, базований на науці та конфіденційний метод вимірювання викривлення уваги. Для тестування достатньо мати лише компʼютер із вебкамерою.

Що?

Партнерська знижка від нейротехнологічної платформи Anima

Промокод на знижку 20%:

The Village

Для чого?

Для відстеження психоемоційних станів і підвищення продуктивності

Матеріал підготовлено за підтримки