На початку січня в Україні дозволили бустерну дозу вакцини від COVID-19 для всіх повнолітніх. У МОЗ рекомендують щепитися через 6–9 місяців після другої дози вакцини. Для українців це лише третє щеплення, але в Ізраїлі вже дозволили робити щеплення четвертою дозою, а в Туреччині – п’ятою.

З одного боку, після бустерної дози ризик захворіти менший, ніж після щеплення двома дозами. Також двох щеплень може бути недостатньо для захисту проти нового штаму «Омікрон», натомість бустер допомагає відновити імунітет.

Але з іншого боку, у Європейському агентстві з лікарських засобів (ЕМА) заявили, що часті бустери можуть послабити імунну відповідь, а в заяві ВООЗ ідеться про те, що часті бустерні щеплення в перспективі не будуть ефективними. У ВООЗ також прогнозують, що адаптовані вакцини проти нових штамів можуть показати більшу ефективність, ніж постійне введення бустеру: вони не лише запобігатимуть тяжкому перебігу хвороби, але і скоротять ризик передання хвороби.

Разом із лікаркою-імунологом розбираємося, який проміжок для бустерного щеплення є найоптимальнішим, чи можуть часті бустери нашкодити та чи варто робити бустерну дозу вакцини вже зараз.

Марія Полозова

лікарка-імунолог, науковиця, учасниця ком’юніті Sviy.doc


Як працює бустерне щеплення?

Після контакту з вірусом, тобто після інфікування або вакцинації, в організмі людини запускається процес вироблення антитіл. Якщо людина раніше не була вакцинована, процес вироблення антитіл займає багато часу – до двох тижнів. Час вироблення антитіл залежить від особливостей імунної системи та наявності супутніх захворювань. У більшості людей рівень антитіл у крові знижується з часом – через шість місяців більша частина з них руйнується. Для того, щоб поновити цей рівень, рекомендують бустерну дозу.

Якщо людина пройшла повний курс щеплень, їй не треба буде знову чекати два тижні для вироблення антитіл. Її імунні клітини пам’яті, які утворилися після вакцинації, запустять процес вироблення нових антитіл протягом 24–48 годин (у кожної людини по-різному). Тому бустерна доза необхідна для того, щоби швидко поновити рівень захисних антитіл, а отже, забезпечити захист від хвороби.

Кому варто зробити бустер насамперед?

Першочергово бустер повинні отримати ті самі категорії людей, які отримали перші щеплення, а також літні люди, бо з віком підвищується ризик інфікування та тяжкі наслідки.

Як вводити бустер тим, хто має супутні захворювання й уже отримав чи планує отримати додаткову дозу вакцини?

Бустерну дозу вводять тоді, коли після другої дози в людини сформувався достатній і сильний імунітет. А люди із супутніми захворюваннями мають слабку імунну систему, тож для них друга доза є недостатньою для вироблення імунітету, а третя доза стане додатковою, а не бустером. Тобто додаткова доза формує захист, вводиться раніше, а бустер – підсилює, вводиться пізніше. У МОЗ рекомендують вводити бустерну дозу через три-шість місяців після додаткової.

Чому щепитися рекомендують мРНК-вакцинами, тобто Pfizer і Moderna, незалежно від того, якими вакцинами щеплена людина до цього?

Останні британські дослідження підтверджують, що вакцини з мРНК-платформою (Pfizer і Moderna) дають сильне підвищення як рівнів антитіл, так і рівнів Т-лімфоцитів (клітинного імунітету). Тому вони більш ефективні від більшості штамів у порівнянні з вакцинами, які мають інший механізм дії.

Чи варто для бустерного щеплення чекати розробки адаптованих вакцин проти «Омікрону»? У Pfizer кажуть, що вакцина буде готова вже навесні, а Moderna обіцяє випустити її восени.

Справді, експерти стверджують, що вакцини, адаптовані до нових варіантів вірусу, будуть більш ефективними, ніж бустерні дози вже наявних.

Але попри те, що фармгіганти вже тестують нові вакцини, ті повинні будуть пройти всі етапи досліджень, їх мають затвердити до використання, а також виготовити у великих масштабах. Це все час, якого в нас немає.

Чи можуть часті бустери бути шкідливими?

У Європейському агентстві з лікарських засобів заявляють не про те, що часті бустери можуть бути шкідливими, а про те, що між щепленнями треба робити більші інтервали.

До того ж, якщо пандемія закінчиться, і коронавірус матиме характер ендемії, тобто регулярно спалахуватиме в певних регіонах, вакцинація просто збігатиметься із сезонами застуди. Для COVID-19 «пророкують» такий самий сюжет, як і з грипом – це інфекція, з якою ми будемо жити.

Експерти ЕМА вважають, що бустерна вакцинація необхідна в екстрених ситуаціях (як зараз), коли рівень циркуляції різних варіантів вірусу та рівні смертності високі.

Періодичність щеплень повинна мати свою «золоту середину» – дози з короткими інтервалами справді можуть бути менш ефективними, тому максимально рано їх можна робити через чотири місяці після другої дози.

Також ефективність вакцини залежить від рівня циркуляції та швидкості мутацій вірусу. Що більше вакцинованих людей, то менша інтенсивність реплікації (розмноження) вірусу та то менше мутацій.

Бустерні дози продемонстрували хоч і знижену, але все ж таки ефективність, і вони захищають від тяжкого перебігу захворювання.

«Часта» вакцинація має менше ризиків для здоров’я, ніж частий контакт із вірусом, який постійно мутує. Тому найкраще робити бустер згідно з рекомендаціями МОЗ.