Україна провела ціле літо в «зеленій зоні», заклади працювали без обмежень, і ми знову почали ходити на вечірки, фестивалі та концерти. За той час, поки кількість нових хворих у країні залишалася на рівні 300–500, а вакцинація йшла повним ходом, багато хто перестав носити маски в приміщеннях.

Ми вирішили нагадати, чому нам усім досі потрібні маски. Навіть тим, хто повністю вакцинований.

Причина 1: кількість хворих знову зростає

Щотижня кількість хворих на ковід в Україні росте в середньому на 22%, а кожне п’яте «ковідне» реанімаційне ліжко вже зайняте пацієнтами. Тож шанси заразитися знову збільшуються. Схожа тенденція була й минулого року. Головний санітарний лікар Ігор Кузін вважає, що нового локдауну Україні не уникнути. За його словами, це буде не раніше листопада 2021 року.

Схожа ситуація зараз у Європі та Центральній Азії. За останні два тижні в 33 країнах кількість хворих зросла на 10%. Головні причини цього – поширення «Дельти», послаблення карантинних обмежень і пік сезону відпусток, стверджує голова Європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге. За його словами, зупинити темпи поширення вірусу може лише вакцинація та носіння масок.

Причина 2: вакциновані теж можуть хворіти та заражати інших

Повна вакцинація захищає від зараження ковідом, складного перебігу, госпіталізації та смерті. Але жодна вакцина не дає 100% гарантію, що ви не захворієте та не передасте вірус іншим. Тому Центри з контролю та профілактики захворювань у США радять повністю вакцинованим людям одягати маску в приміщеннях і навіть на вулиці в місцях, де можливий близький контакт із невакцинованими людьми.

Двома дозами в Україні вакциновані лише 4 мільйони людей. Це всього 9% українців, тож шанси опинитися поруч із невакцинованими та заразити їх досить великі.

Причина 3: «Дельта»

Навіть повністю вакциновані люди можуть поширювати штам «Дельта», так само як і невакциновані. До того ж навіть після щеплення можна захворіти на цей варіант вірусу. Загалом вакцини захищають від «Дельти», але мають дещо нижчий відсоток ефективності, в порівнянні зі штамом «Альфа». ВООЗ вважають, що нова хвиля пандемії, викликана «Дельтою», може бути сильнішою за попередні.

До речі, наприкінці серпня в Японії виявили перший випадок нового типу штаму «Дельта». Це означає, що вірус продовжує мутувати й вакцинація ще не гарантує припинення пандемії.

Причина 4: це новий етикет

У час пандемії надягати маску в приміщенні та людних місцях – це так само як викидати сміття в урну та залишати авто на паркувальному майданчику, а не на тротуарі. Це частина етикету та здорового глузду.