Ракетні атаки російських окупантів на енергосистему України призвели до значного зростання попиту на альтернативні джерела живлення: генератори, павербенки й зарядні станції. За даними Forbes, ціни на найпопулярнішу продукцію в категорії зовнішніх акумуляторів і зарядних станцій зросли на 46%. Крім того, покупці готові були робити передзамовлення й очікувати більш як два місяці на доставку.

Перший офлайн-магазин EcoFlow в Україні відкриють у Києві вже в березні 2023-го. Торгова точка запрацює на перехресті вулиць Ковпака та Великої Васильківської, між станціями метро «Палац Україна» та «Либідська».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Поговорили про ціни й асортимент із Валерієм Яковенко, співзасновником компанії DroneUA, яка стала офіційним дистрибʼютором продукції EcoFlow в Україні.

 Ось тут ми вже розповідали, як зробити власну оселю незалежною від відключень світла, а тут – як не спалити будинок і не отруїтися чадним газом під час використання генераторів, пальників та акумуляторів.


Що таке EcoFlow і як його використовувати?

EcoFlow – це зарядна станція невеликого розміру. Її може вистачати на декілька годин або навіть діб, залежно від потужності EcoFlow. Якщо зовсім просто пояснити, то такі зарядні станції працюють як павербенк, але більший і набагато потужніший.

Прилади EcoFlow більш безпечні, екологічні й ощадливі, ніж, наприклад, генератори. Крім того, їх можна використовувати в закритих приміщеннях без імовірності отруїтися чадним газом.

EcoFlow також можна використовувати як безперебійне джерело живлення, підключивши станцію до мережі, а всі необхідні прилади – до станції. Детальніше – у відео на YouTube-каналі DroneUA.


Хто відкриває перший в Україні офлайн-магазин EcoFlow?

DroneUA є офіційним та ексклюзивним дистрибʼютором продукції EcoFlow в Україні вже два роки. Компанія пропонує всю лінійку товарів, а також сервісний і гарантійний супровід.

«DroneUA – це компанія, створена навколо дронів», – розповідає The Village Україна співзасновник Валерій Яковенко. Спочатку збирали власні дрони для українського бізнесу, а також імпорту в інші країни.

Команда DroneUA має власних операторів БПЛА у штаті. Дрони використовують у сільському господарстві, енергетиці, геодезії й топографії, а також для ліквідації надзвичайних ситуацій (пожеж) на підприємствах.

Сільське господарство – це великий напрям роботи компанії. Так, компанія проводить моніторинг полів із БПЛА й ідентифікує проблемні ділянки з GPS-привʼязкою, може вносити добрива та підраховувати врожайність.

З часом до напрямів роботи додався імпорт і дистрибуція високотехнологічних рішень, зокрема й продукції EcoFlow. Загалом майже 19 тисяч зарядних станцій DroneUA завезли в Україну з 10 жовтня 2022 року, розповідав Forbes Яковенко.

«Енергонезалежність – це не новий тренд. Мережі дистрибуції електроенергії застарівають по всьому світі, тому він потребує перебудови енергосистем. В України є додаткові стимули, тому в нас найвища швидкість змін у цьому напрямі», – вважають у DroneUA.

Яковенко пояснює, що енергонезалежність – це не тільки про безпеку під час відключень світла, а й про незалежність від «монопольних чи псевдодержавних структур» щодо підключення електроенергії. Це можливість самостійно та прозоро виробляти, накопичувати й споживати енергію, обʼєднуватися із сусідами чи партнерами та створювати енергонезалежні громади або навіть міста.


Ціни, асортимент і все, що потрібно знати майбутньому покупцю EcoFlow

Так, можна придбати не лише зарядні станції для побутового користування (лінійка River) або промислових масштабів (Delta), а й сонячні панелі, генератори, додаткові батареї та навіть інтегровані системи енергонезалежності Power Kit для будинків і трейлерів.

Середня ціна зарядної станції EcoFlow –приблизно 17–18 тисяч гривень, однак є і набагато більш потужні моделі, ціна яких сягає понад 160 тисяч. Загальна кількість товарних позицій в асортименті дистрибʼютора перевищуватиме 5000 одиниць, розповіли The Village Україна в DroneUA.

Зарядну станцію EcoFlow River 2 з місткістю 256 Вт/год можна придбати за 16 999 гривень. Вага приладу становить 3,5 кілограми. Станція заряджається до 100% за годину.

Ціни на сонячні панелі стартують від 8999 гривень (потужність – 100 Вт), найдорожчий набір із 30 сонячних панелей коштує 494 999 гривень, а потужність кожної з них – 400 Вт. Натомість ціни на системи енергонезалежності Power Kit можуть сягати 800 тисяч гривень.

У DroneUA кажуть, що обовʼязково розвиватимуть напрям енергонезалежності, але поки не збираються продавати продукцію інших компаній на кшталт Bluetti або інших виробників. «EcoFlow – це Apple у світі зарядних станцій», – підкреслює співзасновник DroneUA Валерій Яковенко.

Наразі DroneUA разом з EcoFlow працюють над форматами для наступних магазинів по всьому світу. За словами Яковенка, це може бути до семи авторизованих магазинів EcoFlow по всій Україні.

«Наразі у світі немає інших авторизованих магазинів EcoFlow, але робота з відкриття ведеться прямо зараз. За стандартами, які розроблені з нашою командою», – додають у DroneUA.