Через відключення електроенергії почастішали пожежі в житлових будинках. Лише за одну добу 19 грудня в Україні зафіксували 191 пожежу, з яких 138 у житловому секторі, зазначають у ДСНС.

Вибухають генератори, павербенки й акумулятори. З листопада щонайменше 12 вибухів газових балонів сталося в Києві. Найбільш «свіжий» випадок – вибух у київському ЖК «Комфорт Таун» у ніч з 19 на 20 грудня. У результаті мешканці квартири отримали опіки. Речниця ДСНС Світлана Володага розповіла «Вечірньому Києву», що на місці вибуху знайшли акумулятор. Його доставили на дослідження.

Зібрали для вас в одному місці памʼятку про те, як безпечно користуватися обігрівальними й електричними приладами, потрібними під час відключень електрики.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Акумулятори й павербенки


Які акумулятори найбільш небезпечні?

Найрозповсюдженіші види зовнішніх акумуляторів, до яких відносять і павербенки, і зарядні станції – літієві, свинцеві й нікелеві, розповідає Dou інженер компанії i3 Engineering Богдан Калінін.

За його словами, літієві акумулятори зазвичай спалахують тільки від зовнішнього впливу. Свинцеві ж можуть виділяти вибухонебезпечний водень і від зарядження з підвищеною напругою.


Чому вони вибухають або стають несправними?

Основні причини вибуху акумуляторів – механічні пошкодження або неправильна зарядка приладу. Це значить, що з цими приладами потрібно поводитися обережно: не завдавати їм ударів, не кидати їх на землю.

Заряджати їх лише в штатному режимі. Якщо його швидко розряджати й заряджати, він може перегрітися і зламатися. Під час зарядки акумуляторів, які не призначені для використання у квартирі (наприклад, автомобільні акумулятори), можуть накопичуватися легкозаймисті суміші, здатні спалахнути від однієї іскри.


Як доглядати за акумуляторами?

Павербенки не варто лишати під відкритим сонячним промінням, також їх потрібно тримати подалі від води й надмірної вологості. Заряджати їх краще лише оригінальними зарядками, які йдуть у комплекті.

Акумулятори можуть зламатися й від різких перепадів температур. Узимку не варто залишати батарею надовго в неробочому стані. Зігрівати її потрібно поступово й не використовувати для цього сторонні прилади на кшталт грілок.

Генератори

Передусім, і це стосується не тільки генераторів, потрібно купувати винятково сертифіковану продукцію в ліцензованих точках продажу.


Як і де краще поставити генератор?

По-перше, генератори обовʼязково потрібно розміщувати тільки ззовні будівлі. У крайньому разі – в окремому технічому приміщенні, де працює вентиляція, розповідають у ДСНС. Відстань від прилада до інших обʼєктів: сусідніх будівель, автівок і гаражів – має бути не меншою за шість метрів.

По-друге, генератор варто встановлювати винятково на рівному майданчику, бажано під навісом. Якщо йде дощ, генератор у жодному разі не можна заносити в будівлю; тут у пригоді може стати накриття або спеціальний контейнер, який додатково захистить прилад.


Що точно не варто робити з генераторами?

Є й інші застереження до роботи генератора: власникам у жодному разі не можна вносити зміни в конструкцію прилада чи обʼєднувати генератори в ланцюг; відкривати кришку генератора, коли той працює, або заправляти його в цей час; змішувати різні види мастила або пального.

Перед заправленням потрібно дати генератору охолонути. Пальне, пролите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути.


Де зберігати пальне й мастило для генератора?

Для цього має бути кімната, яку треба систематично провітрювати. Туди не радять пускати сторонніх людей, а тим паче дітей.

Пальне й мастило для генератора необхідно зберігати окремо в спеціальних каністрах на відстані не менше 10 метрів від інших будівель або автомобілів.

Якщо поруч із генератором зʼявляються плями від підтікань пального чи мастила, а також невластиві приладу звуки, це значить, що він не справний. Прилад потрібно негайно вимкнути з розетки, а місце протікання – посипати піском.

Туристичні пальники й газові балони

Звичайні газові пальники – одні з найбезпечніших, адже зазвичай вони мають меншу потужність, а тому використовують меншу кількість газу, ніж туристичні пальники. Справжню небезпеку вони становлять тільки в невеликому закритому просторі, наприклад у наметі, розповів головний редактор Gоrgany Pro Юрій Шушкевич «УП Життя».

Туристичні пальники становлять більшу загрозу, бо працюють значно довше. Такі прилади слід використовувати, тільки якщо в приміщенні добре циркулює повітря: небезпечним для людини є саме газ, розмір балона не відіграє значної ролі.

Відсутність слідів витікання газу можна перевірити за допомогою мильного розчину, кажуть у ДСНС.


Які є застереження у використанні?

Газові балони не можна тримати біля печей або легкозаймистих речовин. Газ у таких ємностях перебуває під тиском і швидко спалахує. Тому балони просять не зберігати під прямим сонячним промінням, а також тримати подалі від високих температур. Якщо ж на вулиці мінусові показники, то газ може погано горіти. Для цього варто придбати пальник, призначений саме для зимового періоду.

Крім того, газові балони не можна піддавати перепадам температур, розповідає речник ДСНС Олександр Хорунжий. Якщо зберігати балон у холоді, наприклад на балконі, а потім занести в тепле приміщення, то він може вибухнути. Це відбувається через те, що газ у балоні розширюється й пошкоджує цілісність оболонки балона.

Зазвичай газові балони одноразові й не передбачають повторного зарядження, а тому можуть вибухати, якщо спробувати це зробити. «Це взагалі нонсенс, тому що в нього стінки тонкі, він розрахований на одноразове використання. У жодному разі цього робити не можна, однозначно це призведе до вибуху. Це заборонено», – підкреслив речник ДСНС.

Пічне опалення

У Мінреінтеграції пояснюють, що пожежі в приватних будинках, які мають пічне опалення, найчастіше трапляються через перегрівання пічок. Причина може бути у використанні легкозаймистих речовин для розпалювання або у випаденні вуглин на підлогу або килим.


Як убезпечити себе?

Потрібно перевірити справність пічки: кладка має бути цілою, без тріщин, а димохід повинен мати тягу, щоби продукти горіння виходили назовні, а не в будинок.

Саму пічку варто розмістити подалі від дерев’яних меблів або фіранок, також почистити сажу, побілити димову трубу.

Завантажувати в буржуйку можна не більше 3 кілограмів палива за раз. Під час горіння дверцята мають бути щільно зачинені. Після використання треба вибрати з пічки попіл, залити його й винести у спеціальні для цього місця.

Свічки

Свічки бувають чотирьох видів: із бджолиного чи рослинного воску, парафінові й гелеві. Від цього залежить те, як довго вони горітимуть, наскільки вони легкозаймисті й чи мають особливий запах. Детальніше тут.

Свічка має стояти на міцній основі – на підсвічнику або столі. У ДСНС радять використовувати невисокі, стійкі й металеві свічники.

Перед запаленням рекомендують обрізати гніт до довжини 0,5 сантиметра й не палити свічку до кінця, а залишати недогарок довжиною 2–3 сантиметри.

Свічки можуть легко спричинити пожежу, якщо залишити їх біля штор, книжок або інших легкозаймистих предметів. Перед сном або до того, як ви збираєтеся покинути приміщення, свічку треба обовʼязково загасити.

Що таке чадний газ і які симптоми отруєння?

Вибухи й пожежі – не єдина небезпека приладів, які використовують під час відключень. Люди також отруюються чадним газом, який виділяється від роботи генераторів, газових пальників і конфорок. Згідно зі статистикою МОЗ, за перші сім днів грудня сталося 97 отруєнь чадним газом, у результаті чого 14 пацієнтів померли. Найбільше випадків у Київській, Львівській, Дніпропетровській і Харківській областях, цитує «Українське Радіо».

Чадний газ – це «тихий вбивця». Цей газ є продуктом неповного згоряння, який не має ні запаху, ні кольору, а тому люди його й не помічають. Перші симптоми отруєння: запаморочення, нудота, блювання. Але це не обовʼязково: люди можуть просто засинати від того, що вдихають чадний газ.

Щоби вчасно дізнатися про витік, пропонують встановити детектори чадного газу. Зазвичай, він має акумулятор і сигналізує про перевищення граничної концентрації чадного газу в повітрі. Детектор спрацьовує як будильник, а тому навіть якщо людина спить, вона може прокинутися, відкрити вікна й евакуюватися.

Що робити, якщо загорівся генератор або інший пристрій?

У такому разі потрібно негайно викликати ДСНС за телефоном 101. Назвати місце, де розташований предмет, що спалахнув, ситуацію на пожежі й кількість людей поряд.

У ДСНС також радять спробувати знеструмити пристрій, за можливості локалізувати пожежу вогнегасником. Якщо його немає, накрити електроприлад щільною ковдрою.

Обкладинка: Анна Шакун