Сервіси прокату електросамокатів почали сезон у Києві. Редакція The Village Україна запитала в Bolt, BikeNow і Veliki, де вже можна скористатися прокатом і якими є тарифи цьогоріч.

Сервіс Bolt запустив сезон електросамокатів у Києві і ще семи містах. Прокат доступний, зокрема, у Львові, Дніпрі, Вінниці, Івано-Франківську, Чернівцях, Хмельницькому й Ужгороді. Ціни різняться в кожному з доступних міст, тому актуальна інформація доступна в застосунку Bolt, кажуть у пресслужбі.

У Києві вартість прокату електросамокату зараз становить девʼять гривень за розблокування й 3,80 гривні за кожну наступну хвилину поїздки. Для порівняння, у Вінниці для користування електротранспортом Bolt треба заплатити девʼять гривень за розблокування й 3,20 гривні за кожну наступну хвилину.

Повноцінний сезон почав також сервіс BikeNow. На початку березня компанія відновила роботу в тестовому режимі. Тепер же сервіс доступний на всіх локаціях Києва, що зазначені в застосунку. В інших містах прокат не працює, коментують у компанії.

За їхніми словами, локації будуть актуальними до закінчення сезону, якщо не буде багато звернень щодо інших. Окрім електросамокатів, пропонують орендувати й велосипеди – загалом у місті є близько 2500 одиниць транспорту.

Ціни залишили такими ж, як у минулому сезоні. Станом на 2 квітня, вартість прокату електросамокату становить 9 гривень за старт і 3,50 гривні за кожну наступну хвилину поїздки. 

Можна також скористатися сервісом прокату Veliki. Серед локацій – ВДНГ, музей «Пирогів», парк «Муромець» (поки працює лише у вихідні) і резиденція «Межигір'я». З електротранспорту пропонують самокати, скутери й велосипеди (лише на ВДНГ). Зокрема, прокат електросамокату коштує 300 гривень за годину, а електровелосипеда – 500 гривень. 

Крім того, можна орендувати й гірські велосипеди, фетбайки [з великими шинами] й тандеми. Їх прокат доступний і на базі магазинів компанії біля станцій метро «Святошин», «Позняки» й «Мінська». Ціни можна переглянути за посиланням

Сезон почав також сервіс Zelectra. Вартість прокату електросамокату в застосунку становить 9 гривень за розблокування й 4,25 гривні за кожну наступну хвилину поїздки.

   

У квітні 2023-го електросамокати й моноколеса визнали транспортними засобами, увівши поняття «легкі персональні електричні транспортні засоби». Згідно з новим законом, легким електротранспортом буде вважатися той, який має потужність двигуна до 1000 Ват і максимальну конструктивну швидкість руху до 25 км/год. Якщо ці параметри будуть вищими, то це вже «низькошвидкісний електричний транспорт». Тобто до легкого персонального транспорту будуть належати електросамокати, електровелосипеди, гіроборди, моноколеса.

Ми запитували в U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»), а також у сервісу прокату електросамокатів Bolt про те, що можуть змінити ці визначення й що ще потрібно зробити, щоб урегулювати рух електросамокатів в Україні.

Обкладинка й фото: Bolt, BikeNow, Zelectra