Київ вдруге поспіль увійшов у топ-30 столиць світу за якістю атмосферного повітря, ідеться у щорічному світовому рейтингу 2023 IQAir World Air.

Київ посів 22 місце в рейтингу, що в «зеленій зоні», між Люксембургом і Мадридом. Серед лідерів – Сан-Хуан (Пуерто-Рико), Веллінгтон (Нова Зеландія) і Канберра (Австралія). Найбільш забруднене повітря мають Нью-Делі (Індія), Дакка (Бангладеш) і Багдад (Ірак).

Як порівняти з 2022 роком, якість повітря в Києві поліпшилася. Згідно з результатами дослідження, концентрація пилу фракції PM 2,5 у Києві за минулий рік знизилася з 9,5 до 8,9 міліграма на кубічний метр.

Повне дослідження можна переглянути за посиланням.

   

IQAir World Air Quality Report – це щорічний рейтинг, що складає міжнародна компанія IQAir з 2018 року. Усього до цьогорічного рейтингу ввійшли 114 столиць. Дані, використані у звітах рейтингу, збирають із понад 30 тисяч станцій моніторингу якості повітря, включно з міською системою моніторингу Києва.

Київську міську систему моніторингу повітря інтегрували в сервіс IQAir у жовтні 2022 року. Раніше швейцарська компанія IQAir використовувала для рейтингів інформацію про стан повітря в Києві саме з датчиків громадського контролю.

   

У 2022 році Київ посів 26 місце між Мадридом і Токіо. Ще у 2020 році місто було в трійці міст із найбільш забрудненим повітрям.

Київ також отримав особливу відзнаку як місто, яке розбудовує систему моніторингу повітря, незважаючи на повномасштабну війну.

Фото: скриншоти з дослідження