Більше половини українців вважають дороги в країні небезпечними для водіїв (60,8%) і пішоходів (57,2%), ідеться в дослідженні Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) у межах кампанії «За безпечні дороги». Повністю або радше безпечними дороги для водіїв вважають 35,9% опитаних, а для пішоходів – 41,2%.

Загалом у дослідженні оцінили рівень безпеки українських доріг, проблеми на дорогах і ставлення українців до штрафів за перевищення швидкості. Дослідження провів дослідницький центр Info Sapiens на замовлення ЦЕДЕМ методом телефонних інтервʼю в лютому 2024 року. Усього – 1000 респондентів.

Штрафи за перевищення швидкості

Згідно з результатами дослідження, більше половини опитаних (56,6%) підтримали запровадження штрафів за перевищення швидкості на 10 км/год замість 20 км/год, що діють зараз. 

Особливо чутливим це питання виявилося для молоді й людей віком понад 65 років, кажуть автори дослідження. Таке рішення підтримали 72% молоді й 62% людей старше 65 років.

Головні проблеми на дорогах

Найбільшими проблемами українці вважають керування в стані алкогольного сп'яніння (39%) і перевищення швидкості (30%). Серед інших – стан автомобілів й нехтування пасками безпеки. 

Повні результати дослідження можна переглянути за посиланням.

   

«Пасажири Києва» і U-Cycle закликають скасувати щорічне підвищення швидкості до 80 км/год на дорогах Києва з 1 квітня. Вони спрямували відповідне звернення керівникам КМДА й патрульної поліції Києва.

За їхніми словами, із врахуванням дозволеного в Україні підвищення до 20+2 км/год [в Україні діє нештрафоване перевищення швидкості на 20 км/год], влада фактично дає зелене світло водіям для швидкості 102 км/год. Водночас ДТП на швидкості понад 50 км/год вже є смертельно небезпечним для його учасників.