В Україні офісні працівники відчувають стрес значно частіше, ніж у країнах Європи, ідеться у дослідженні Gradus Research. Про відчуття стресу або сильної знервованості зазначили 78% офісних працівників в Україні. 

Цей показник є значно меншим у Польщі (61%), Німеччині (60%) та Італії (58%). Найбільший розрив у відповідях Україна має із Нідерландами та Іспанією, де такий показник становить однаково 42%. Загалом більше половини (56%) опитаних офісних працівників у восьми європейських країнах заявляють, що переживали стрес нещодавно. 

Дослідницька компанія Gradus Research провела крос-культурне дослідження серед офісних працівників в Україні, а також у семи інших європейських країнах із найбільшим оціночним показником ВВП: Німеччині, Франції, Італії, Великобританії, Іспанії, Нідерландах та Польщі, і прослідкувала ключові тенденції та відмінності.

Компанія провела опитування методом самостійного заповнення анкети в мобільному додатку та через онлайн-платформу впродовж листопада-грудня 2023 року. Усього – 822 інтерв'ю.

Відчуття стресу та сильної знервованості у віковому розрізі

Згідно з результатами дослідження, більшою мірою стрес відчуває молодь (25-34 роки). Про це зазначали 62% опитаної молоді. Утім, близько половини представників інших поколінь також відчували стрес протягом останніх декількох тижнів: мілленіали (35-44 роки) – 53%, а покоління Х (45-55 років) –  51%.

«На відміну від зумерів, мілленіали та іксери, наприклад, вже мають за плечима досвід ковіду і переходу на віддалений формат роботи, тому для них виклики воєнного часу і стан невизначеності вже в меншій мірі є стрес-факторами», – коментує директорка дослідницької компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

Причини стресу

У топ-5 основних факторів в усіх країнах – робота, фінансові питання, стосунки у сім’ї, стан власного здоров’я та соціо-політична ситуація в країні.

 В Україні офісні працівники найчастіше відчувають стрес через соціо-політичну ситуацію (57%), роботу та пов'язані із нею питання (38%), а також фінанси (36%). Серед інших країн, Україна залишається єдиною, де працівники відчувають стрес через ситуацію в країні найбільшою мірою.

Стан власного здоров’я є причиною емоційного напруження для 22% опитаних офісних працівників з найбільшим показником у Франції (34%). Наступними є Польща та Україна, де про це однаково зазначила чверть опитаних. 

«Відсутність безпечних умов для життя викликає стрес, але водночас і спонукає економічно-активну частину населення звертати більшу увагу на професійне життя, прагнути до його стабільності. І це гарний знак, що свідчить про своєрідну нормалізацію життя в умовах війни», – коментує Євгенія Близнюк.

Повні результати дослідження доступні за посиланням.

   

Українські працівники офісу мають найнижчий рівень щастя серед опитаних респондентів із семи європейських країн, ідеться в дослідженні Gradus Research. Водночас українці найбільше турбуються про здоровʼя своє й близьких (71%). Також серед українців найвищий показник фактору безпеки й мирного життя (67%).

Фото: Gradus Research