Фундаменти палацу Кирила Розумовського, зокрема будівлі інженерних служб Київської фортеці 19 століття на Печерську, розбирають під виглядом ремонту, пише активіст Дмитро Перов. 

За його словами, ТОВ «Собі» отримало дозвіл на проведення капітального ремонту, у межах якого зносить будівлі, розбирає фундаменти й уже розпочало нове будівництво. «Звісна річ, що ніхто на таку дичину не міг дати дозволу: центральний історичний ареал, охоронна археологічна зона пам’яток і зона охорони пам’яток», – коментує Перов.

Увечері 14 березня Національна поліція зупинила роботи. Активісти написали відповідні заяви.

Будинки є частиною фортифікаційного комплексу Микільської брами, більш відомої сьогодні за проєктом реновації Арсенальної площі. Будівлю інженерних служб побудували на мурованих фундаментах деревʼяного палацу Кирила Розумовського. На момент будівництва будівлі він уже був утраченим, посилається Перов на історичну довідку архітектора Іллі Соколова. 

   

Микільська брама – частина київської фортифікаційної системи ХІХ століття, головний, парадний в’їзд на територію фортеці. Розташована в Києві, на вулиці Івана Мазепи, 1. Пам’ятка архітектури національного значення.

 У вересні 2020 року стало відомо, що Арсенальну площу на Печерську планують оновити. Ішлося про створення пішохідної й рекреаційної зон й облаштування фонтану. Серед планів була й реставрація будинку Військової комендатури та Микільської брами. У жовтні 2020 року будівельні роботи на Микільській брамі, що на Арсенальній площі відновили без паспорту обʼєкта. 

У лютому 2023 року забудовник A Development відновив будівельні роботи, біля Арсенальної площі помітили декілька машин із бетоном. Компанія розпочала будівництво офісного центру поряд із будівлею колишньої Військової комендатури у 2020 році. Там викопали котлован під фундамент, який заливали, щоб «уникнути техногенної катастрофи».

Обкладинка й фото: Дмитро Перов, Алла Бондаренко