Лише 25% зі спільноти ЛГБТКІ+ відкрито говорили про свою сексуальну орієнтацію на роботі, обговорювали її з колегами, але не були готові відстоювати публічно, тобто говорили про свою орієнтацію відкрито або напіввідкрито, свідчать результати першого глибинного опитування ГО «Точка опори ЮА» щодо (не)дискримінації на робочому місці.

Основні результати дослідження

  • Серед опитаних зафіксували високий рівень психологічної нормалізації дискримінації в суспільстві. Інакше кажучи, українці зі спільноти ЛГБТКІ+ здебільшого не зазнавали дискримінації на роботі просто тому, що вирішили не розкривати свою сексуальну орієнтацію.
  • Багато опитаних сказали, що їм довелося бути обережними в соцмережах, щоби не розкрити свою сексуальну орієнтацію. Акаунти деяких із них моніторили роботодавці чи колеги, що призводило до звільнення. Також кілька людей зазначили, що відчували тривогу й страх через побоювання втрати роботу, якщо їхню сексуальну орієнтацію розкриють.
  • В учасників дослідження також запитали, які фактори, на їхню думку, сприяють створенню інклюзивного робочого середовища й дозволяють їм почуватися комфортно. Серед факторів – наявність чіткої політики недискримінації на робочому місці; семінари й тренінги з питань інклюзії; інші відкриті ЛГБТКІ+ люди в команді; важливість законодавства щодо цивільних партнерств й іншого, дружнього до спільноти. Багато опитаних також пов’язували запобігання дискримінації ЛГБТК+ з боротьбою щодо інших видів дискримінації.

Більш докладно з дослідженням можна ознайомитися за посиланням.

Інтерв’ю проводили онлайн, тому звіт детально не розповідає про досвід ЛГБТК-українців у сільській місцевості. Більшість респондентів із великих міст України, зокрема з Києва, Дніпра й Харкова, кілька учасників дослідження перебувають за кордоном і живуть у менших містах України. Також більшість учасників дослідження належать до вікової групи 20–29 років.

 

Україна посіла 39 місце з 49-ти за рівнем захисту прав ЛГБТК+ спільноти серед країн Європи й Центральної Азії, за результатами рейтингу Rainbow Europe (Міжнародної асоціації лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів й інтерсексуалів). За останні роки оцінка погіршилася. У 2019-му Україна займала 35 позицію.