Головна архітектурна премія Європейського Союзу імені Міса ван дер Рое (EUmies) оголосила сімох фіналістів конкурсу у 2024 році. Серед них – ревіталізований монастир 15 століття на Корсиці й бібліотека Маркеса в Барселоні.

Переможців назвуть у середині квітня, а нагороди вручать на церемонії в Барселоні в травні. На думку журі, ці сім робіт мають стати референсом для міської влади різних міст Європи, бо вони створюють «високоякісні інклюзивні умови для життя».

Артгалерея Plato Contemporary в Остраві (Чехія)

Plato Contemporary – це проєкт польської архітектурної студії KWK Promes із Катовіце, яка перетворила занедбану історичну будівлю, де в 19 столітті була бійня, в артгалерею.

У деякі стіни вбудували спеціальні розсувні двері, які можуть скоротити шлях до виставкових павійльонів. Водночас архітектори зберегли автентичну цегляну кладку й загальний контур будівлі.

Фото: Juliusz Sokolowski

Навчальний корпус Брауншвейзького технічного університету (Німеччина)

Навчальний павільйон для Брауншвейзького технічного університету на землі Нижня Саксонія в Німеччині розробила студія Gustav Dusing & Max Hacke з Берліна.

Журі EUmies називає кампус «інноваційним і напрочуд гнучким» для навчання, а також соціальних взаємодій між студентами й викладачами. За їхніми словами, проєкт репрезентує «контрмодель просторам, де панує ієрархічна передача знань».

фото: Iwan Baan

Школа Reggio в Мадриді (Іспанія)

Дизайн навчального корпусу школи Reggio в Мадриді базували на тому, щоб зменшити негативний вплив на екологію: будівлю розширювали вертикально, щоб займати менше простору, а кількість матеріалів скоротили на 48%.

Проєкт розробляла студія іспанського архітектора Андреса Жака й Office for Political Innovation на основі побажань учнів, учителів і батьків. За словами журі, архітектура школи «має стати мультивсесвітом», де багатошаровість сприймається просто й зрозуміло.

фото: Jose Hevia

Ревіталізований монастир 15 століття на острові Корсика (Франція)

Французька архітектурна студія Amelia Tavella Architects ревіталізувала монастир Сан-Франсуа на острові Корсика, збудований у 1480 році. Будівля на пагорбі й з краєвидом на гірське село була занедбана довгий час.

Поки будівля стояла занедбаною, там частково проросла зелень. Архітектори вирішили «вшанувати природу» й частково залишити її в будівлі монастиря. Крім того, зруйновані камʼяні частини храму зʼєднали з новою мідною основою.

фото: Thibaut Dini

Громадський простір Hage в місті Лунд (Швеція)

Громадський простір Hage у шведському місті Лунд слугує як місце для публічних дискусій, лекцій, воркшопів й інших подій, а в більш довгостроковій перспективі як «медитативний» простір із великим садом площею 40 м².

Стіну, яка огороджує простір від поля, звели з 48 тисяч цеглинок, які зберегли після знесення фабрики варення Bjoernekulla. Проєкт розробила студія Brendeland & Kristoffersen Architects з Осло.

фото: Peter Westrup

Бібліотека Габріеля Гарсії Маркеса в Барселоні (Іспанія)

Форму бібліотеки імені Габріеля Гарсії Маркеса спроєктували в такий спосіб, щоб вона нагадувала стоси книжок із зігнутими сторінками. Будівля розташована на пагорбі й виступає над відкритою територію, що візуально розширює пішохідну зону, оточену деревами.

Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій й установ (IFLA) уже назвала бібліотеку в Барселоні найкращою у світі. Будівля має площу понад 4000 м² і пʼять поверхів, зокрема трикутний атріум. Проєкт розробила іспанська архітектурна студія Suma Arquitectura.

фото: Jesus Granada

Ревіталізація площі й туристичного офісу в Піодані (Португалія)

Площа поблизу туристичного офісу – єдина пласка ділянка гірського селища Піодан в Португалії. Місце, де раніше був паркувальний майданчик, «повернули громаді», кажуть у EUmies.

На ділянці посадили вишні, щоб візуально відгородити площу від дороги, а також закрити доступ для заїзду машин. Тротуар зробили з такого ж сланцю, з якого селище будували місцеві майстри. Проєкт втілила студія Branco Del Rio.

фото: Frederico Martinho

Проєкт-переможець головного конкурсу отримає 60 тисяч євро й скульптуру від іспанського архітектора Хавьєра Корберо, натхненну павійльоном у Барселоні, де проводять EUmies. Переможець у категорії Emerging, у якій нагороджують молодих архітекторів, отримає 30 тисяч євро.

У довгий список цьогорічної премії Міса ван дер Рое пройшли 11 українських проєктів: MOT, або Module of Temporality («Модуль тимчасовості») від Balbek Bureau; гастромаркет «Рейтарська Circle» у модерністській будівлі, який ревіталізували з командою Еміля Дервіша; ЦНАП від архітекторки Анни Кирій у Новій Каховці; ЖК «Файна Таун» у Києві від студії Archimatika й інші.

   

Архітектурна премія ЄС носить імʼя Людвіга Міса ван дер Рое. Це німецько-американський архітектор, якого вважають класиком західної міської архітектури 20 століття. Премію Міса ван дер Рое вручають за проєкти, які демонструють «концептуальну, соціальну, культурну й технічну досконалість».

   

У 2022 році за головну архітектурну нагороду ЄС позмагалися 15 проєктів з України. Серед них, зокрема, скляний «міст Кличка» над Володимирським узвозом, ЖК Tetris Hall й інші проєкти в Києві, Львові, Харкові й Дніпрі.

Сім українських проєктів номінували на премію Міса ван дер Рое у 2019 році. Серед них – Театр на Подолі, експериментальний публічний простір «Сцена» в Дніпрі й Центр імені митрополита Андрея Шептицького в Українському католицькому університеті.

обкладинка: Jose Hevia; школа Reggio в Мадриді