В Одесі відреставрували дерев’яні двері будинку одеського інженера Єміля Кречмара кінця 19 століття на вулиці Буніна, 21, повідомляє проєкт «Тисячі дверей».

Для відновлення дверей застосували традиційні реставраційні методи. Тут відновили ковані грати й рельєфні елементи дверей, а також підібрали латунні дверні ручки «відповідно до епохи», кажуть у проєкті. Крім цього, відтворили кватирки, які є точними репліками історичної фурнітури.

Двері також відреставрували з боку підʼїзду. Відтворена планка в центрі дверей з декоративними елементами охороняє підʼїзд і зберігає температуру приміщення. А латунні вставки в нижній частині дверей захищають від вологи й пошкоджень.

   

Проєкт «Тисячі дверей Одеси» зі збереження старовинних дверей міста запустили в лютому 2019 року. Серед цілей команди – відновлення якомога більшої кількості дверей, що може займати до шести місяців. Для цього використовують гроші меценатів з Одеси й інших міст України та світу.

   

У січні 2024 року реставратори проєкту «Тисячі дверей» відновили деревʼяні двері кінця 19 століття внутрішнього флігеля будинку Естер Вассерман.

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: «Тисячі дверей Одеси»