В агрегаторі оголошень Bird від ЛУН підрахували, що дешевше – орендувати квартиру чи інвестувати в купівлю в п’яти найбільших українських містах (Київ, Львів, Одеса, Харків, Дніпро). Для цього аналітики порівняли ціни на оренди з вартістю «вторинки» на ЛУН.

У Києві вартість оренди однокімнатної квартири на «вторинці» дорівнює 15 рокам оренди, тобто інвестиція почне приносити чистий прибуток за 15 років. У Харкові – за 20 років (такий показник пов’язують із низькою вартістю оренди від початку повномасштабної війни).

В Одесі вартість однокімнатної квартири дорівнює 17 рокам оренди, у Дніпрі – 12, у Львові – 11. Найменше в роках оренди (десять) обійдеться квартира в Івано-Франківську, що робить місто привабливим для інвестицій.

У ЛУН зауважують, що всі оцінки співвідношення вартості оренди до вартості купівлі не беруть до розрахунку можливу довгострокову зміну цін, бо на періоді від десяти років на вартість нерухомості впливають економічні тренди.

Якщо розглядати позитивний сценарій і вимірювати зміну вартості квартир залежно від динаміки змін ВВП (якщо ВВП України сягне показників Румунії), то середньостатистична квартира в Києві коштуватиме в межах 200 000 доларів на відміну від 50 000 тисяч чи 60 000 тисяч за двокімнатну в середньому станом на зараз.

Загалом найдорожчим містом для оренди квартир зараз залишається Львів. На другому місці – Київ, на третьому – Дніпро, на четвертому – Одеса, на пʼятому – Харків.

Орендувати однокімнатну квартиру в Києві коштує в середньому 13 000 гривень, двокімнатну – 18 750 гривень, трикімнатну – 30 000 гривень. Для порівняння, у Харкові оренда однокімнатної квартири зараз становить 4000 гривень, двокімнатної – 6000 гривень, а трикімнатної – 8000 гривень.

У Львові орендувати однокімнатну квартиру коштує 15 200 гривень у середньому, двокімнатну – 17 100 гривень, а трикімнатну – 19 000 гривень.

   

Український маркетплейс Dim.Ria проаналізував, як в Україні за 2023 рік змінилися ціни й кількість пропозицій на новобудови, вторинний продаж житла й оренду помешкань. Ось результати.