Парламент Греції схвалив легалізацію одностатевих шлюбів, пише Euronews.

Греція стала першою православною країною, де легалізують одностатеві шлюби. Цей законопроєкт надає повні батьківські права одруженим одностатевим парам, які мають дітей, але забороняє гей-парам бути батьками через сурогатних матерів (цей варіант доступний жінкам, які не можуть мати дітей за станом здоровʼя).

Греція стала 16-ю країною ЄС, яка законодавчо запровадила рівність шлюбів, зазначає прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс. «Це відображає сучасну Грецію – прогресивну й демократичну країну, пристрасно віддану європейським цінностям», – коментує він.

Грецька православна церква чинила опір рішенню: синод надсилав листи законодавцям, а релігійні групи влаштовували публічні протести. Церква вважає одностатеві шлюби загрозою для традиційної сімейної моделі, за допомогою якої, на думку церкви, можна вирішити проблему зниження народжуваності в багатьох європейських країнах. Цей погляд підтримав і Вселенський патріархат у Стамбулі. Утім, згідно з опитуваннями, більшість греків підтримують законопроєкт, зазначає видання.

   

Одностатеві пари в Естонії можуть офіційно одружуватися з 2024 року. Це друга посткомуністична країна, яка пішла на такий крок, після Словенії. 

   

В Україні петиція до президента про легалізацію одностатевих шлюбів усередині липня набрала необхідні 25 тисяч голосів. У відповідь Володимир Зеленський зазначив, що наразі легалізувати одностатеві шлюби не вийде, оскільки вони за Конституцією «ґрунтуються на вільній згоді жінки і чоловіка». Змінювати ж Конституцію в умовах воєнного стану не можна. Утім, у жовтні Міністерство оборони й Міністерство юстиції України підтримали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства попри те, що офіційно заявляли: не підтримують законопроєкт про реєстровані партнерства для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб.

У березні 2023-го зареєстрували законопроєкт про цивільні партнерства. Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб. Зокрема, завдяки інституту цивільного партнерства зможуть отримати статус близьких родичів одностатеві пари, які наразі не можуть укладати шлюб через обмеження, закладені в Конституції (її положення не можна змінювати в умовах воєнного стану).

Що таке цивільне партнерство й коли на нього можна чекати в Україні, ми детально пояснювали за посиланням.