Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за фільм «20 днів у Маріуполі».

Чернов отримав премію за «видатні режисерські досягнення в документальному кіно». У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок автора стрічки і його колег з Associated Press з оточеного росіянами міста.

Разом із Мстиславом Черновим над фільмом «20 днів у Маріуполі» працювали фотограф Євген Малолєтка й продюсерка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя, за це всі троє отримали Пулітцерівську премію.

76-церемонія нагородження відбулася в Лос-Анджелесі. Історично премія Гільдії режисерів США є «сильним провісником успіху» на премії «Оскар» і не «вгадувала» традиційного переможця за найкращу режисуру лише вісім разів за 75 років, зазначає видання Deadline. Зокрема в 2023 році Гільдія режисерів США нагородила авторів «Все завжди й водночас» за місяць перед «Оскаром».

В ігровому кіно цьогоріч відзначили режисера «Оппенгеймера» Крістофера Нолана. За найкращий режисерський дебют нагородили Селін Сонг з фільмом «Минулі життя». Серед режисерів серіалів відзначили авторів «Останні з нас» (драматичний серіал), «Уроки хімії» (мінісеріал), «Ведмідь» (комедія).

   

Стрічка «20 днів у Маріуполі» ввійшла до шортліста «Оскара» одразу у двох номінаціях як найкращий міжнародний і документальний фільм. Уперше в історії України стрічку номінували як найкращий документальний фільм.

   

96-та церемонія нагородження «Оскар» відбудеться 11 березня. Редакція The Village Україна розповідала, які фільми номінували на «Оскар» 2024 року, а також які з них можна подивитися в Україні. Крім того, ми поспілкувалися з режисером фільму «Учительська», який номінований як «Найкращий закордонний фільм» і вийшов в український прокат 8 лютого.