Мінкульт має передати костел святого Миколая релігійній громаді до 1 травня, ідеться у відповіді прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на петицію.

Петиція про передачу костелу святого Миколая римсько-католицькій громаді набрала 25 тисяч підписів у середині січня. Авторка петиції пише, що Мінкульт мав до кінця 2023 року передати будівлю костелу громаді згідно з меморандумом, укладеним між парафіянами й міністерством.

Утім, у відповіді на петицію кажуть, що, згідно з меморандумом, укладеним у листопаді 2021 року, Мінкульт зобов’язаний передати пам’ятку в користування релігійній громаді до 1 травня 2024 року. Про це йдеться не в самому меморандумі, а в додатку до нього від 4 грудня 2023 року. Водночас прем’єр-міністр зазначив, що вживатимуть усіх необхідних заходів, щоби в ці терміни передати костел у користування релігійній громаді.

Крім того, у відповіді на петицію Шмигаль зазначив, що Будинок музики поки не переноситимуть до нової будівлі, зважаючи на вартість будівництва за бюджетні кошти й воєнний час (її мали перенести до кінця 2023 року).

Одним із варіантів, куди можуть перенести будинок музики, є приміщення флігеля Міжнародного центру культури й мистецтв Федерації професійних спілок. Однак, флігель, який належить до комплексу будівель, що на Алеї Героїв Небесної Сотні, 1, поки що не можуть передати в державну власність через накладені судом арешти.

   

Костел святого Миколая – один із двох римо-католицьких костелів у Києві – має офіційну назву Будинок органної музики. Костел збудований у стилі неоготики за проєктом архітектора Владислава Городецького.

Редакція The Village Україна у вересні 2023 року відвідала костел святого Миколая, щоб поговорити з його працівниками про історію будівлі, процес передачі храму спільноті, стан після пожежі й ліквідацію її наслідків. 

   

У ніч проти 4 вересня 2021-го в костелі святого Миколая сталася пожежа. Займання сталося між першим і другим поверхами. Вогнем був пошкоджений орган і внутрішнє оздоблення костелу.

Протиаварійні роботи в костелі завершили 31 січня 2022-го, на них витратили 21,5 мільйона гривень. Гроші, які залишилися у фонді костелу після завершення протиаварійних робіт (це 5,6 мільйона гривень, які зібрали за допомогою бізнесу), у квітні вирішили передати в благодійний фонд на потреби військових. Загалом реставрація костелу коштуватиме близько 75 мільйонів гривень.

У червні 2022-го костел фактично передали в користування костел римсько-католицькій громаді, але не оформили це офіційно. У Мінкульті повідомляли, що «через збройну агресію Росії» не змогли вчасно завершити юридичну процедуру й досі шукають приміщення для репетицій і концертів Національного будинку органної й камерної музики, який займав костел. Також костел відібрала в релігійної громади в 1938-му радянська влада.