Колишні міські лазні на Набережно-Хрещатицькій, 13-Б, хочуть внести до Державного реєстру нерухомих памʼяток за видом «Історія та архітектура», повідомляє Київський науково-методичний центр з охорони, реставрації й використання пам’яток історії, культури та заповідних територій.

У КНМЦ вже подали відповідні документи до Мінкульту. Будівлю називають «цікавим прикладом архітектури у формах класицизму, що відображає розвиток київської архітектури 19 століття». Міські лазні звели в 1881 році за проєктом Олександра Хойнацького.

 

 

У будівлі лазень купця Бубнова в 1894–1902 роках також була розташована єврейська молитовня, тому вона ще становить історичну цінність як об’єкт, що повʼязаний з історією національних меншин і з духовним розвитком єврейської громади Києва, додають у КНМЦ.

   

Будівля за адресою Набережно-Хрещатицька, 13–15, також є останнім збереженим зразком забудови набережної того періоду. Тут також працювали торговельні лавки, а після націоналізації – майстерні річкового порту. Під час засідання 2 листопада Київрада передала під забудову 200-річну будівлю.

21 вересня консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини визнала будівлю памʼяткою, повідомляла депутатка Київради Євгенія Кулеба. Директорка департаменту охорони культурної спадщини Марина Соловйова підписала наказ щодо занесення будівлі лазень до Переліку об’єктів культурної спадщини міста.

За фактом будівельних робіт було відкрите кримінальне провадження, тривало досудове розслідування. Попри це, наприкінці вересня з будівлі почали знімати дах, його розібрали майже повністю, перш ніж роботи зупинили.

Будівлю хочуть знести під виглядом реконструкції, щоб на місці майстерень облаштувати діловий центр із закладом громадського харчування. Замовник – ТОВ «Корпоративні рішення ЛТД». Будівництво планували почати в другому кварталі 2023 року, а завершити – у першому кварталі 2025 року.

Активісти памʼяткоохоронної спільноти «Спадщина» створили візуалізацію відновленої Садиби Бубнових. Такий вигляд вона могла би мати після якісної реставрації.