У Верховній Раді готують новий підхід до бронювання працівників, уже розробили драфт законопроєкту, який є в розпорядженні видання Forbes.

За словами співавтори законопроєкту Дмитра Наталухи, ідея законопроєкту – дати можливість бронювати важливий персонал усім підприємствам, а не лише тим, яких Кабмін визначив як критично важливі.

Новий законопроєкт пропопонує відмовитися від прив’язки до розміру заробітної плати або відрахувань ПДФО чи ЄСВ, натомість встановити фіксований платіж щомісяця. Як варіант, до 1,5% військового збору пропонують додавати фіксовану ставку в розмірі 20 000 гривень. Прив’язка для військового збору потрібна для того, щоб забезпечити швидке адміністрування податку й закріпити надходження коштів виключно на потреби військових, пояснює співавтор законопроєкту.

Після сплати фіксованого збору підприємство зможе забронювати працівника незалежно від його посади. Головна умова: підприємство має сплачувати податки до бюджету, не мати заборгованості, а всі працівники мають бути офіційно оформлені. Законопроєкт передбачає, що компанія зможе забронювати до 50% військовозобов’язаних працівників.

Автори законопроєкту вважають, що такий механізм бронювання допоможе уникнути підвищення податків, бо бізнес добровільно спрямовуватиме кошти на потреби військових. Крім того, на думку авторів законопроєкту, цей механізм спонукатиме бізнес відмовитися від схеми з ФОП для оптимізації оподаткування.

Фіксована ставка за бронювання, за різними сценаріями, може принести від 18 мільярдів гривень до 155 мільярдів гривень на рік.

   

У січні 2024 року Кабмін дозволив підприємствам оборонно-промислового комплексу бронювати своїх працівників без обмежень за кількістю, навіть якщо вони мають дефіцитну військову спеціальність.

Закон про бронювання військовозобов’язаних працівників від мобілізації Верховна Рада ухвалила в листопаді 2022-го. У січні 2023-го затвердили новий порядок бронювання, а також критерії для підприємств, за якими їх визнаватимуть критично важливими для економіки. У липні 2023 року уряд розширив перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані від мобілізації. 

Разом із юристом, а також представниками IT Ukraine Association і Європейської бізнес-асоціації (EBA) ми розбиралися, як відбувається бронювання за новою процедурою, скільки це триває, чому мало кому досі вдалося пройти всі етапи і як можна оптимізувати процес.