Петиція про передачу костелу святого Миколая римсько-католицькій громаді набрала 25 тисяч підписів. Тепер її має розглянути Кабмін.

За словами авторки петиції Людмили Филипович, яка зареєструвала петицію наприкінці жовтня, стан будівлі погіршується після пожежі 2021 року.

Щоб врятувати пам’ятку архітектури, парафія та Мінкульт уклали меморандум, згідно з яким приміщення костелу зобов’язались віддати релігійній громаді після завершення протиаварійних робіт, але не пізніше 1 червня 2022 року. Зараз умови меморандуму не виконані, а строк його дії сплив 5 листопада 2023 року.

Крім того, згідно з розпорядженням уряду, Мінкульт мав до кінця 2023 року передати будівлю костелу громаді, зазначає Филипович.

Настоятель парафії Павло Вишковський закликав втрутитися президента Володимира Зеленського ще в лютому 2023 року. Поки не завершать юридичні процедури щодо передачі костелу релігійній громаді, не розпочнеться реставрація будівлі, відзначав Вишковський.

   

Костел святого Миколая – один із двох римо-католицьких костелів у Києві – має офіційну назву Будинок органної музики. Костел збудований у стилі неоготики за проєктом архітектора Владислава Городецького.

Редакція The Village Україна у вересні 2023 року відвідала костел святого Миколая, щоб поговорити з його працівниками про історію будівлі, процес передачі храму спільноті та стан після пожежі й ліквідацію її наслідків. 

   

У ніч проти 4 вересня 2021-го в костелі святого Миколая сталася пожежа. Займання сталося між першим і другим поверхами. Вогнем був пошкоджений орган і внутрішнє оздоблення костелу.

Протиаварійні роботи в костелі завершили 31 січня 2022-го, на них витратили 21,5 мільйона гривень. Гроші, які залишилися у фонді костелу після завершення протиаварійних робіт (це 5,6 мільйона гривень, які зібрали за допомогою бізнесу), у квітні вирішили передати в благодійний фонд на потреби військових. Загалом реставрація костелу коштуватиме близько 75 мільйонів гривень.

У червні 2022-го костел фактично передали в користування костел римсько-католицькій громаді, але не оформили це офіційно. У Мінкульті повідомляли, що «через збройну агресію Росії» не змогли вчасно завершити юридичну процедуру й досі шукають приміщення для репетицій і концертів Національного будинку органної й камерної музики, який займав костел. Також костел відібрала в релігійної громади в 1938-му радянська влада.